«Χαρακτηριστικά υπάρχουν στικτές αιμορραγικές διεισδύσεις στους πνεύμονες το οποίο σημαίνει ασφυκτικές κηλίδες», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.
«Ειδικά στο δεύτερο παιδί όσο αναλύουμε τα στοιχεία τόσο περισσότερο βλέπουμε ότι όχι απλά υπάρχουν γενικά χαρακτηριστικά συμβατά με ασφυκτικό θάνατο αλλά υπάρχουν στοιχεία τέτοια που υποδεικνύουν ουσιαστικά την αίτια θανάτου και συγκεκριμένα τον ασφυκτικό θάνατο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Τι είπε για το άνοιγμα του τάφου της Τζωρτζίνας
Αναφορικά με την εντολή να ανοιχθεί ο τάφος της Τζωρτζίνας, ο κ. Λέων σημείωσε: «Είναι πολύ καλό στοιχείο ότι θα πάρουνε το tablet με την έννοια ότι θα μπορεί να γίνει ανάλυση από την αστυνομική αρχή κι από το συγκεκριμένο τμήμα έτσι ώστε να δούμε αν περιέχει πληροφορίες περιήγησης ή όχι και γενικά τη διαδρομή της ουσίας που βρέθηκε στην κοπέλα. Τώρα απ’ εκεί και πέρα μπορεί να κριθεί βέβαια το αν πρέπει να ληφθούνε και τρίχες της κοπέλας για να γίνει μια ανάλυση τοξικολογική σε βάθος χρόνου γιατί είναι ένα βιολογικό υλικό η τρίχα που μπορεί να μας δώσει μια τέτοια εικόνα».
ΔΗΜ: Όπως έχετε πει γίνεται έρευνα μήπως δίνονταν στα παιδιά και άλλες ουσίες
«Ναι σε βάθος χρόνου, ειδικά για την Τζωρτζίνα έχει σημασία γιατί ο θάνατος είναι βέβαιο επήλθε από την κεταμίνη, από χρήση μιας ουσίας οπότε εδώ υπάρχει νόημα να γίνει μια τέτοια ανάλυση. Στα αλλά δυο παιδιά βέβαια οι τοξικολογικές αναλύσεις είναι καθαρές άρα ουσιαστικά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε μια τέτοια διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς μετά από πόσο καιρό μπορούν να ανιχνευτούν ουσίες στις τρίχες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας απάντησε: «Γενικά στην τρίχα ξέρουμε ότι υπάρχει μια ανάπτυξη αυτής 1 εκατοστό ανά μήνα όποτε αναλόγως το μήκος της τρίχας που υπάρχει ουσιαστικά πηγαίνουμε πίσω αντίστοιχους μήνες. Και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι με τη μεθοδολογία αυτή μπορούμε να πάμε ακόμα και σε επίπεδα δηλαδή σε συγκέντρωση της ουσίας ανά μηνά και να έχουμε ένα πολύ καλό προφίλ δηλαδή τοξικολογικό τελικά. Όσον αφορά το κατά πόσο είναι αναλλοίωτη μια τρίχα πρέπει να σας πω ότι και σε εκταφές μετά από πάρα πολλά χρόνια η τρίχα είναι ένα βιολογικό στοιχείο το οποίο παραμένει αναλλοίωτο. Είναι ένα ”εργαλείο” επιπλέον για την ιατροδικαστική επιστήμη, βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε αυτό θα το αποφασίσει η αρχή».
«Στα δυο πρώτα παιδιά έχουνε γίνει εξετάσεις και φαίνεται ότι η μη ύπαρξη ουσιών είναι βέβαια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Έχουμε τοξικολογικές εξετάσεις και στα δυο παιδιά, μάλιστα στο πρώτο παιδί την εξέταση την έκανε ακριβώς το ίδιο εργαστήριο που βρήκε την κεταμίνη στο τρίτο παιδί με την ιδία μεθοδολογία», εξήγησε ο κ. Λέων.
Τι είπε για τα άλλα δύο παιδία
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εντοπιστεί ο ασφυκτικός θάνατος των δύο μικρότερων παιδιών, διευκρίνισε: «Όχι απλά φαίνεται αλλά πρέπει να σας πω είναι βέβαιο κι αυτό γιατί ειδικά στο δεύτερο παιδί όσο αναλύουμε τα στοιχεία τόσο περισσότερο βλέπουμε ότι όχι απλά υπάρχουν γενικά χαρακτηριστικά συμβατά με ασφυκτικό θάνατο αλλά υπάρχουν στοιχεία τέτοια που υποδεικνύουν ουσιαστικά την αίτια θανάτου και συγκεκριμένα τον ασφυκτικό θάνατο. Χαρακτηριστικά υπάρχουν στικτές αιμορραγικές διεισδύσεις στους πνεύμονες το οποίο σημαίνει ασφυκτικές κηλίδες. Έχουμε θέμα στον εγκέφαλο υποξυγοναιμία που σημαίνει ένας θάνατος από στέρηση οξυγόνου και έχουμε και τα τραύματα τα οποία έχουμε πει στα δυο παιδιά στη μύτη και στο στόμα. Στο στόμα μάλιστα στο βρέφος που αν το συνδυάσουμε και με το πανάκι που βρέθηκε αντιλαμβάνεστε τι συνέβη».
«Εδώ μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ οι μαρτυρίες που ουσιαστικά η ίδια η μητέρα έχει δώσει στις κάμερες και στο οποίο εκφράζει ουσιαστικά την περιγραφή της ότι υπήρχαν πανάκια στο πρώτο παιδί και μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί πανάκι στο δεύτερο παιδί το οποίο έχει και αίματα επάνω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε κάθε περίπτωση με όποιο τρόπο είναι φρικτό», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι ένα πρωτόγνωρο έγκλημα, μια πρωτόγνωρη διαδικασία που ζούμε και δεν σας κρύβω ότι πρωτόγνωρη είναι ακόμα και η διαδικασία που γίνεται με τα Μέσα, με όλους τους δημοσιογράφους γιατί οι άνθρωποι αυτοί ακόμα και σήμερα δίνουνε συνεχώς συνεντεύξεις και δεν αντιλαμβάνομαι πλέον και το λόγο που γίνεται όλο αυτό αλλά εμάς στο μόνο που μας έχει βοηθήσει όλη αυτή η διαδικασία είναι ότι έχουμε καταλάβει πολύ περισσότερα κι έχει κουμπώσει η δικιά τους μαρτυρία ή τέλος πάντων η μαρτυρία των ανθρώπων που κάνουν αυτές τις συνεντεύξεις με τα δικά μας ευρήματα», δήλωσε επιπρόσθετα.
Θα μπορούσε να είχε σωθεί η Τζωρτζίνα;
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να είχε σωθεί το τρίτο παιδί στην περίπτωση που είχαν αποφευχθεί όλες οι παραλήψεις, είπε: «Είναι μια κουβέντα η οποία θεωρώ ότι είναι αρκετά πρόωρη. Σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή ακόμα έχουμε δυο παθολογικά αίτια ως αίτιες θανάτου. Γι’ εμένα προέχει το να αλλάξουν αυτές οι αιτίες κι από εκεί και πέρα μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επομένη μέρα θα πρέπει να γίνει πολύ διαδικασία και στα πρόσωπα αλλά κυρίως γι’ έμενα σημασία έχουν οι διαδικασίες. Εμένα με ενδιαφέρει ως πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας να μην χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του σε εμάς. Πιστεύω είμαστε στη λύση του πάζλ…».