Κύκλωμα με τις πλαστές ταυτότητες: Σε αυτό το χρηματοκιβώτιο έκρυβε τα 320.000 ευρώ ο αξιωματικός (φωτογραφία – ντοκουμέντο)

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για το κύκλωμα πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων που προχωρούσε σε παράνομες ελληνοποήσεις αλλοδαπών, στο οποίο εμπλέκονται και αστυνομικοί.

 

 

 

Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το χρηματοκιβώτιο με τα 320.000 ευρώ που βρέθηκαν στο γραφείο του διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, ο οποίος φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα με τα πλαστά έγγραφα σε αλλοδαπούς.

Στη θέα των μετρητών εντός του χρηματοκιβωτίου εκείνος απολογήθηκε, υποστηρίζοντας ότι είναι του θείου του και πως τα έκρυψε εκεί για ασφάλεια.

Δείτε εικόνες από το χρηματοκιβώτιο με τα 320.000 ευρώ:

Χρήματα

Χρηματοκιβώτιο

 

Χρηματοκιβώτιο

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Ο τρόπος δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ήταν ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών της ρόλους, με το κάθε μέλος να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας (Διευθύνοντα – εγκέφαλο της οργάνωσης), μη δυνάμενο να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του, καθιστώντας κοινωνούς και τα λοιπά μέλη και επιδιώκοντας τον κοινό εγκληματικό σκοπό σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι επετύγχαναν κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη Χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη Χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000,00 €). Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πάνω από 600.000 ευρώ.

Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια το όφελος του κυκλώματος

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ανέρχεται σε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000,00 €).

Διάγραμμα του τρόπου δράσης του κυκλώματος