Quantcast

Κρήτη: Θύμα απάτης έπεσε ξενοδόχος – Του άρπαξαν 11.000 ευρώ

Το συμβάν εκτυλίχθηκε στα Χανιά

Σε πραγματική μάστιγα, όχι μόνο για ανυποψίαστους πολίτες αλλά και για επιχειρηματίες, έχει εξελιχθεί η δράση επιτήδειων οι οποίοι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους καταφέρνουν να αποσπούν τραπεζικά στοιχεία και να αδειάζουν λογαριασμούς.

 

 

 

Το συμβάν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, πρόσφατα άγνωστος επικοινώνησε με ξενοδόχο των Χανίων σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, και προφασιζόμενος κράτηση δωματίων και κατάφερε να τον πείσει να του δώσει τους κωδικούς e-banking, δήθεν για να καταθέσει τα χρήματα για την διαμονή του.

Όμως, αντί να βάλει χρήματα, μετέφερε από τον τραπεζικό λογαριασμό του ξενοδόχου σε άλλον λογαριασμό, το ποσό των 11.000 ευρώ.

Η έρευνα των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό του είναι σε εξέλιξη, όπως και για δεκάδες ακόμη ανάλογες απάτες που έγιναν από την αρχή του χρόνου στο νομό Χανίων.

Τι δυσκολεύει το έργο της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως οι δυσκολίες είναι μεγάλες καθώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται «παράθυρα» στην νομοθεσία τα οποία δυσχεραίνουν την δράση των διωκτικών αρχών.

Όπως ανέφεραν έμπειροι αστυνομικοί στο Flashnews.gr, για να εντοπιστούν οι «ψηφιακοί» απατεώνες, οι αρχές ακολουθούν την «πορεία του χρήματος» μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών.

Όμως, οι έρευνες «σκοντάφτουν» κατ’ αρχάς στο τραπεζικό απόρρητο βάση του οποίου οι τράπεζες δεν δίνουν στους αστυνομικούς τα στοιχεία των δικαιούχων των λογαριασμών στους οποίους καταλήγουν τα χρήματα.

Και για όσους απορούν γιατί δεν ζητείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για να αρθεί το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών η κατηγορία για την απάτη πρέπει να είναι σε βαθμό κακουργήματος, όπερ σημαίνει το χρηματικό ποσό που άρπαξε ο απατεώνας, να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ!

Έτσι οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν τις κυβερνοαπάτες με διάφορους τρόπους αλλά στο μεταξύ χάνεται πολύτιμος χρόνος και πολλές φορές τα χρήματα έχουν «κάνει φτερά» από τους λογαριασμούς.

Και επειδή έχουν αυξηθεί δραματικά οι ανάλογες περιπτώσεις εξαπάτησης και επιχειρηματιών – ειδικά ξενοδόχων που μετά από δύο χρόνια κρίσης εύκολα πείθονται από δήθεν πελάτη – με τους επιτήδειους να φροντίζουν να αποσπούν χρηματικά ποσά που είναι κάτω από το όριο του «κακουργήματος», ίσως θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να καθοριστεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για μικρότερα χρηματικά ποσά.