Quantcast

«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι φωτογραφίες & τα βίντεο που «έχτισαν» το προφίλ του πατέρα Αντωνίου

Τα γυρίσματα απαιτούν έξοδα και χρόνο

Με το αρνί στους ώμους σαν καλός χριστιανός, με φόντο μια εικόνα της Παναγίας μπροστά από τον σταυρό του μαρτυρίου, σκεπτικός και άλλοτε χαρούμενος μπροστά από παράθυρα της δομής στις περισσότερες πλαισιωμένος από μικρά παιδιά.

Η «γυαλισμένη βιτρίνα» πίσω από τις καταγγελίες

Τα χαμόγελα περισσεύουν. Ο φωτισμός, οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας και τα πλάνα από drone βοηθούν ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών. Η βιτρίνα της Κιβωτού, αυτό που για χρόνια έβλεπαν όλοι όσοι έμπαιναν στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ είχε μελετηθεί όπως φαίνεται με μεγάλη προσοχή, με μια σειρά από μηνύματα, παραλληλισμούς κι μια σκηνοθεσία που εστίαζε πάντα στον πατέρα Αντώνιο και το έργο που επιχειρούσε να προβάλει.

Σαν τον Χριστό με τους μαθητές του, που υπήρχε σε τοιχογραφία. Σε πρώτο πλάνο εκείνος περιστοιχισμένος από παιδιά που τον πλησιάζουν χαμογελαστά για να τον ακούσουν και να παίξουν μαζί του. Μελετημένες και οι λέξεις που περνούν δίπλα από τις αγκαλιές στο πλάι του ιδρυτή. Τα πόδια του γίνονται στήριγμα. Η σκηνοθεσία έχει πάντα σαν μεγάλο πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Τα γυρίσματα απαιτούν έξοδα και χρόνο. Ο σωστός συντονισμός για τα παιδιά που τρέχουν, οι υποδείξεις του σκηνοθέτη για ένα βλέμμα στην κάμερα και πάντα με τον φωτισμό να είναι ο κατάλληλος. Η δουλειά είναι επαγγελματική κι πολύ γρήγορα παίρνει τη θέση της, στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Οι εικόνες με παιδιά από εκδρομές στη φύση, από εκδρομές στο Ναύπλιο και την Σαντορίνη με μικρά παιδιά να τον ακολουθούν. Ο ίδιος εμφανίζεται ως καθοδηγητής και δάσκαλος. Κανείς δεν μπορεί να βάλει στο μυαλό του, τα όσα έμελλε να αποκαλυφθούν.

Η οργάνωση έφτασε να διαχειρίζεται εκατομμύρια από δωρεές. Άνθρωποι που έβλεπαν τις εικόνες, άκουγαν τα κηρύγματα αγάπης και ήθελαν να βοηθήσουν. Απόδειξη της δημοφιλίας και της εκτίμησης που είχε η «Κιβωτός του Κόσμου» και προσωπικά ο πατέρας Αντώνιος είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η παράκληση των συγγενών σε πολλές κηδείες ήταν να κατατίθενται χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορέα για στέφανα και λουλούδια.