Γρηγόρης Λέων για Πάτρα: Σε μια ιατροδικαστική έκθεση προφανώς και πρέπει να καταγράφονται όλα

«Όλα τελικά αξιολογούνται και έχουν τη σημασία τους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

Αναφορικά με τις ιατροδικαστικές εξετάσεις των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

 

 

 

«Σε μια ιατροδικαστική έκθεση προφανώς και πρέπει να καταγράφονται όλα εκείνα τα σημάδια, οι κακώσεις οι οποίες βρίσκονται το ανθρώπινο σώμα γιατί όλα τελικά αξιολογούνται και έχουν τη σημασία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέων.

Τι είπε για το αν πρέπει να επανεξεταστούν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις

Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των δύο πρώτων κοριτσιών, σημείωσε: «Εγώ εξέφρασα την επιστημονική μου άποψη βάσει των εκθέσεων που βγήκαν το φως της δημοσιότητας και μάλιστα εδώ είχαμε και το πρωτότυπο ότι οι πραγματογνώμονες που εξέτασαν τα παιδιά έχουν προβεί και σε μια σειρά συνεντεύξεων άρα τους άκουσα προσεκτικά, είδα όλα τα πορίσματα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πρώτη έκθεση αυτό που εκτίμησα εγώ ήδη γίνεται δηλαδή είναι πρωτότυπο η ίδια υπηρεσία που υπάγεται ιατροδικαστής που έχει κάνει την πρώτη έκθεση το να συστήνει μια τριμελή επιτροπή αντιλαμβάνεστε ότι εγώ τουλάχιστον που είμαι πάρα πολλά χρόνια στο χώρο δεν το έχω ξανακούσει, να γίνεται μια ουσιαστικά εσωτερική αξιολόγηση».

«Δηλαδή μια επιτροπή ουσιαστικά επαναξιολογεί μια έκθεση έστω και για επιστημονικούς λόγους όπως λένε οι συνάδελφοί μου. Για τη δεύτερη περίπτωση εκεί που βάλλεται η όλη διαδικασία είναι στο εύρημα κυρίως της καρδιάς γιατί πράγματι μας έχει δώσει κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, αγενεσία φλεβοκόμβου το οποίο κατά τη γνώμη μου και υπάρχει δυνατότητα γιατί είναι σε ιστολογικά πλακίδια οπότε μπορούν να διερευνηθούν από κάποιον άλλο επιστήμονα, αυτά παραμένουν αναλλοίωτα επί δεκαετίες», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα αλλά νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη ή να επιβεβαιώσουμε ένα τόσο σπάνιο γεγονός και εν πάση περιπτώσει να δούμε κιόλας κατά πόσο συνδέεται αυτό ή όχι με το θάνατο. Γιατί πρέπει να πούμε ότι το να έχει ένας άνθρωπος αγενεσία φλεβοκόμβου πρέπει να δούμε αν τελικά καταλήγει από αυτό γιατί μπορεί να έχει συμβεί κάτι άλλο στο έδαφος αυτής της πάθησης και τελικά να έχει καταλήξει από κάτι άλλο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Τι είπε για τις κοινές αλλοιώσεις

Αναφορικά με τις κοινές αλλοιώσεις από την έλλειψη οξυγόνου που παρατηρούνται στα δύο παιδιά, ο κ. Λέων δήλωσε: «Η κυάνωση ονύχων χειρών που είναι ουσιαστικά κοινή και στα δυο πρώτα παιδιά, το μελάνιασμα να το πούμε απλά, το έντονο πνευμονικό οίδημα, η έντονη πνευμονική συμφόρηση είναι κοινά και στα δυο παιδιά. Και μάλιστα το πρώτο παιδί υπάρχει η κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων η οποία είναι συμβατή με ασφυκτικό θάνατο, και στο δεύτερο παιδί έχουμε το εκκωφαντικό εύρημα στον εγκέφαλο το οποίο μας λεει αλλοιώσεις επί ανοξυγοναιμίας».

Ακούστε τη συνέντευξή του