Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τον ψαροντουφεκά, ο οποίος σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού εντοπίστηκε στα Λιχαδονήσια την περασμένη Δευτέρα να διενεργεί παράνομη υποβρύχια αλιεία, με χρήση αναπνευστικής καταδυτικής συσκευής, φακό και ψαροντούφεκο, που αποτελεί διοικητική παράβαση. Συνελήφθη, όμως, με τις κατηγορίες για «απείθεια» και «εξύβριση».
Η εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος, επισημαίνοντας όμως ότι αν εμπλακεί και πάλι σε τέτοιο περιστατικό, θα πάει στο αυτόφωρο.
Ποιος είναι ο ψαροντουφεκάς
Ο περί ου ο λόγος, Γιώργος Ταυρής, από τα Ψαχνά, ο οποίος έχει διαγνωσθεί με την νόσο των δυτών, με δηλώσεις του σε ηλεκτρονικά μέσα αναφέρει ότι επειδή πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο κάνει φυσιοθεραπεία και πρέπει να κολυμπάει και να κάνει κατάδυση μέχρι τα 5 μέτρα με καθαρό οξυγόνο «για να ηρεμώ από τις κράμπες σε όλο μου το σώμα».
Όπως υποστηρίζει «για να υπάρχει παράνομη αλιεία θα πρέπει να βρεθούν αλιεύματα, αλιευτικά εργαλεία, ψαροντούφεκο στην συγκεκριμένη περίπτωση και φακός. Γιατί το λιμεναρχείο όπως συνήθως κάνει δεν ανάρτησε τα κατασχεθέντα;».
Και προσθέτει πως ενώ κολυμπούσε σε επιφάνεια 30 μέτρων από τη στεριά, ήρθε ένα σκάφος δίπλα του χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας. Κάποιος πήδηξε στο νερό και «βρίζοντάς με με βίαιο τρόπο και χτυπήματα με τράβηξε στο σκάφος! Με ανέβασαν τραβώντας με πάνω σε αυτό! Τους είπα τι θέλετε και ποιοι είστε; Μου λένε κάνεις κατάδυση και δεν την έχεις δηλώσει. Τους απαντάω, απλά κολυμπάω και δεν έχω ούτε μάσκα, ούτε φακό. Χρησιμοποιώ φιάλη οξυγόνου και το τζάκετ να με κρατάει στην επιφάνεια. Τότε τους ζήτησα να με αφήσουν έξω στο αντίσχοινο αλλά μάταια. Μου είπαν ότι θα με πάνε στην Στυλίδα και να έρθει κάποιος να με πάρει από εκεί και ότι θα δηλώσουν ότι μου έκαναν έρευνα και διάσωση».
«Κατέληξα στο Λιμεναρχείο Αιδηψού. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς του είπα αρκετές φορές να ανάψουν τα φώτα του σκάφους γιατί είναι επικίνδυνο, κάτι που δεν έκαναν ποτέ. Με χλεύαζαν και γελούσαν και μου έλεγαν, ποιος θα σε πιστέψει ότι δεν ανάβουμε τα φώτα; Με έβγαλαν από το σκάφος, με έβαλαν στην καρότσα ενός αγροτικού για να με μεταφέρουν στο Λιμεναρχείο. Μετά από έντονη διαμαρτυρία με άφησαν να καλέσω το 108, την Άμεση Δράση του Λιμενικού, όπου τους ανέφερα το περιστατικό και κάποιος λιμενικός τότε μου πήρε με την βία το τηλέφωνο από τα χέρια. Από τις 05.00 τα ξημερώματα τους ζητούσα να μου φέρουν ρούχα και έφτασε 11.00 το πρωί για να μου πουν ότι είμαι κρατούμενος για απείθεια και εξυβριση. Άμεσα θα καταφύγω σε μηνύσεις εναντίον των λιμενικών που ψεύδονται» συνέχισε.
Ο αντίλογος στα λεγόμενα του ψαροντουφεκά
Στα όσα αναφέρει ο ψαροντουφεκάς υπάρχει και αντίλογος.
Σύμφωνα με την άλλη οπτική των γεγονότων «ψεύδεται για το περιστατικό. Τα αλιεύματα τα έκοψε ο ίδιος όταν είδε το Λιμενικό να πλησιάζει. Πάντα έχει μαζί του βοηθό. Βγαίνει έξω σχεδόν κάθε βράδυ. Έκοψε το σχοινί που είχε δεμένες τις ψαροσακούλες για να μην υπάρχουν αποδείξεις. Στη συνέχεια, επειδή είχε μπουκάλες οξυγόνου, άρχισε να βυθίζεται για να ξεφύγει. Όμως βούτηξε ο Λιμενικός, τον έβγαλε στην επιφάνεια και τον συνέλαβε. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού ανήκε στο Λιμεναρχείο Στυλίδας, αλλά επειδή ψάρευε σε περιοχή της δικαιοδοσίας της Αιδηψού οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Αιδηψού».
Όσον αφορά το αγροτικό που καταγγέλλει ότι τον έβαλαν, πρόκειται για το όχημα του Λιμενικού που είναι 4χ4.
«Δεν έδινε στοιχεία στην ανάκριση. Μέσα στο Λιμεναρχείο Αιδηψού έβριζε και προσέβαλε με χυδαίο τρόπο τους αξιωματικούς, με σκοπό να προκαλέσει τους Λιμενικούς να αντιδράσουν. Το έχει ως πάγια τακτική. Σχηματίστηκε Δικογραφία για απείθεια και απειλή, και φυσικά για την παράνομη αλιεία» αναφέρουν πηγές του Λιμενικού και προσθέτουν: «Δεν του έβαλαν χειροπέδες. Τον πήγαν Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Πήρε βεβαίωση ότι είναι καλά. Όλα έγιναν με ενημέρωση και εντολή της Εισαγγελέως Χαλκίδας. Το λιμεναρχείο Στυλίδας κατάσχεσε τον εξοπλισμό του ενώ βρέθηκε πάνω του χημική ουσία και αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για γαλαζόπετρα θα γίνει συμπληρωματική δικογραφία για άλλο αδίκημα. Είναι πιο αυστηρή η νομοθεσία».
Ο Γιώργος Ταυρής δεν είναι η πρώτη φορά που ενεπλάκη σε παρόμοια περιστατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες:
– Στις 31-3-2021 συνελήφθη στην Βλυχάδα. Προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του, ενώ πρώτα είχε δέσει και σκάφος και επιχείρησε να εμβολίσει τους Λιμενικούς με το όχημά του. Έχει σχηματισθεί δικογραφία. Ασκήθηκε δίωξη, κατατέθηκαν μηνύσεις, και υπεβλήθη και διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ επειδή κίνησε παράνομα το σκάφος ενώ υπήρχε απαγόρευση λόγω της πανδημίας.
– Στις 5-9-21 στο Πευκί με το που αντιλήφθηκε τους Λιμενικούς να πλησιάζουν έσπευσε να διαφύγει με το σκάφος ενώ συνελήφθη συνεργάτης του. Υπεβλήθη πρόστιμο για διαφυγή στον ίδιο , σχηματίστηκε δικογραφία και για παράνομη αλιεία αφού βρέθηκε εξοπλισμός.
– Το 2017 στη Μύκονο καταγράφηκαν δύο παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας. Ερασιτεχνική αλιεία με χρήση ψαροντούφεκου και καταδυτική συσκευή. Σχηματίστηκε δικογραφία.
– Το 2017 στη Ζάκυνθο, ίδια δικογραφία για τους ίδιους λόγους.
– Το 2013, τρεις παραβάσεις για υπεραλίευση και υποβρύχιο ψάρεμα. Επεβλήθη πρόστιμο από Λιμεναρχείο Χαλκίδα.
Οι καταγγελίες πολιτών
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2021 μετά από πολυάριθμες καταγγελίες πολιτών ότι δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλιεύοντας παράνομα, τέθηκε κάτω από το μικροσκόπιο των Λιμενικών Αρχών με εντολή του Αρχηγείου της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ίδιος διαφημίζει τα αλιεύματα στη σελίδα του στο facebook και σε περίοδο που δεν επιτρέπεται η αλιεία. Τα ψάρια τα πουλάει σε εστιατόρια και ταβέρνες σε διάφορες περιοχές.
Στις κατηγορίες που του προσάπτουν οι Λιμενικοί για απείθεια ή για εξύβριση ή και για τα δύο, απαντά με μηνύσεις.
Σε μία από αυτές τις υποθέσεις στη Ζάκυνθο, παλαιότερα, απαντώντας στην Εισαγγελέα που τον εξέταζε για “υποβάθμιση περιβάλλοντος”, είχε υποστηρίξει, όταν του έδειξαν τις φωτογραφίες με την ψαριά που είχε βγάλει και επιδείκνυε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχει λογαριασμούς αλλά και κανάλι διαδικτυακό, ότι είχε αγοράσει τα ψάρια από ιχθυοπωλείο για να βγάλει φωτογραφίες και να εντυπωσιάσει τους φίλους του. Μάλιστα είχε πει στην Εισαγγελέα, όπως κυκλοφόρησε αργότερα στο νησί, πως «αν φορούσα μία κορώνα και έβγαζα φωτογραφία θα σήμαινε ότι είμαι βασιλιάς;».
Σε εκείνο το περιστατικό, οι Λιμενικοί είχαν πάει με συμβατικό σκάφος και όχι με πλωτό της υπηρεσίας και τον είχαν πιάσει στα πράσα. Είχαν βρει στο σκάφος του αλιεύματα και εξαρτήματα όχι όμως το ψαροντούφεκο.
Κάποιοι υποψιάζονται, χωρίς να μπορούν να το αποδείξουν, ότι με τη βοήθεια GPS μπορεί να αφήνει την ψαριά στον βυθό όταν εντοπίζει σκάφη του λιμενικού στην περιοχή και να πηγαίνει αργότερα να τα μαζέψει.