Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα του θανάτου των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα.
Μετά την Εισαγγελική παρέμβαση για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών σε διάστημα τριών ετών και την ανάληψη της υπόθεσης από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αθηνών, έντονη ηταν φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκταφής της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, φαίνεται πως σχετικό αίτημα διαβιβάστηκε με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί εκταφή και για τα άλλα δυο παιδιά.
Οι 2 λόγοι που οδηγούν στην εκταφή των σορών των 3 κοριτσιών
«Για να πούμε ότι προχωράμε στην εκταφή των σορών θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής δύο λόγοι. Αρχικά θα πρέπει να έχει προκύψει ένα στοιχείο από την ιατροδικαστική εξέταση, αλλιώς δεν μπορούμε να την κάνουμε χωρίς λόγο. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουμε κάτι που βρήκαμε ή υποπτευόμαστε για τους άλλους δύο θανάτους ή ενός ερωτήματος που προκύπτει από την εξέταση του τρίτου θανάτου. Πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή αιτία» εξηγεί ο κ. Λέων.
Τονίζει ωστόσο πως «ο χρόνος για την εκταφή είναι εναντίον μας, καταλαβαίνετε πως η σήψη έχει ήδη προχωρήσει».
«Ελπίζουμε πως από την διερεύνηση θα φανεί η αιτία θανάτου και ο μηχανισμός θανάτου. Είναι μία πλήρης διερεύνηση πρέπει να δοθούν απαντήσεις» καταλήγει.
Τι εξετάζουν οι Αρχες
O θάνατος της Τζωρτζίνας είναι ο πιο «μυστήριος» και ίσως απ’ αυτόν οδηγηθούν οι αρμόδιες αρχές στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τα κορίτσια, όπως είναι γνωστό, και παρά τα όσα ακούγονται από διάφορα ΜΜΕ, δεν πέθαναν από την ίδια αιτία.
Το σύνδρομο Μινχάουζεν
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», στην Εισαγγελία Πατρών αλλά και στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, έχουν φθάσει πληροφορίες για το ενδεχόμενο να πρόκειται για περίπτωση «ανθρωποκτονίας» – παρότι μέχρι σήμερα οι θάνατοι έχουν ιατρικό λόγο που επήλθαν – προκληθείσα από πάσχοντα από το λεγόμενο «Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου», μία κλινική διαταραχή μέσω της οποίας ένα άτομο βλάπτει κάποιο άλλο. Το συγκεκριμένο «σενάριο» είχε μπει στην σκέψη όσων ασχολήθηκαν με την υπόθεση, τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα.
Σε μία τέτοια περίπτωση, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, ο πάσχων προχωρά σε επικίνδυνους τραυματισμούς ή πλασματικά μέσα (π.χ. τεχνητές μολύνσεις), αναζητώντας το έλεος από τρίτους. Πρόκειται, δηλαδή, για ψυχοπαθολογία με ολέθριες προεκτάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο, σε ένα ποσοστό 5%-10%. Τα θύματα του συνδρόμου κακοποιούνται και δηλητηριάζονται σταδιακά. Ο θύτης φτάνει σε σημείο να υποστηρίζει ότι γνωρίζει καλύτερα την ασθένεια από την οποία πάσχει το θύμα (π.χ. σε πιθανή αιμορραγία άγνωστης προέλευσης προσπαθεί να πείσει τον γιατρό ότι πρόκειται για καρκίνο στο έντερο), τείνει δηλαδή να δραματοποιεί τα γεγονότα, εσκεμμένα, διαψεύδοντας ακόμα και τα τεκμήρια. Δεν λείπουν φορές που διαστρεβλώνει την αλήθεια και αποποιείται ευθύνες.
Πηγη: pelop.gr