Εθνική Πινακοθήκη: Το προφίλ του δράστη της «ληστείας του αιώνα»

Νέες λεπτομέρειες

Λεπτομέρειες για το πως έγινε η λεγόμενη ληστεία του αιώνα από την Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και ποιος είναι ο δράστης, έδωσαν στην συνέντευξη Τύπου οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

 

Πώς έγινε η κλοπή

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο δράστης για 6 μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πονακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους. Είχε μελετήσει μέχρι και τις κάμερες αλλά και το πως χωρίζονταν οι χώροι.

 

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είναι οικοδόμος 49 ετών και αυτό όπως εξήγησαν τον βοήθησε στην διάρρηξη την οποία έκανε μόνος του.

Πήγε στην Εθνική Πινακοθήκη στις 9 Σεπτεμβρίου του 2021 με το Μετρό και αφού έβαλε τα έργα σε έναν σάκο τον πέταξε στην τουαλέτα.

Το τρίτο έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση το πέταξε στην τουαλέτα και θεωρούσε πως το κατέστρεψε.

 

Τυχαία η επιλογή των έργων

Επίσης, η επιλογή των έργων είναι τυχαία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και ο δράστης επισκεπτόταν πολύ συχνά την Βρετανία και την Ολλανδία.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε πάθος με τα έργα τέχνης και ήθελε να τα έχει σπίτι του.