«Ελ. Βενιζέλος»: Δεν γνώριζαν για την απειλή βόμβας οι επιβάτες του Boeing

Για τη διαδικασία ελέγχου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μίλησε ένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους της Ryanair

Σκηνικό ταινίας δράσης θύμισε το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το απόγευμα της Κυριακής, μετά το συναγερμό για βόμβα σε αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Αμέσως μετά την ειδοποίηση του πιλότου, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για τέτοιες περιπτώσεις απειλών, με δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδεύουν το αεροπλάνο της Ryanair –πετώντας όπου ήταν εφικτό πάνω από μη κατοικημένες περιοχές- μέχρι τα Σπάτα.

Δεν γνώριζαν τίποτα οι επιβάτες
Ωστόσο, ο συναγερμός που σήμανε στις Αρχές δεν είχε γίνει γνωστός στους επιβάτες του αεροπλάνου, που ενημερώθηκαν όταν κλήθηκαν να περάσουν από έλεγχο τους αστυνομικούς που είχαν κυριολεκτικά γεμίσει την πίστα του «Ελ. Βενιζέλος».

«Μόλις προσγειωθήκαμε ανοίξαμε τα κινητά και μάθαμε από συγγενείς τι συνέβη» σημείωσε ένας από τους επιβάτες του Boeing 737, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν αντιλήφθηκαν την ώρα της πτήσης τα μαχητικά αεροσκάφη που συνόδευαν το αεροπλάνο της Ryanair.

«Όταν προσγειωθήκαμε είδαμε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν στον διάδρομο. Μας πήγαν σε κάποιον άλλον διάδρομο» πρόσθεσε ο επιβάτης.

Νέες χυδαιότητες από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο: «Γύφτοι κατέλαβαν την πλατεία Πυροσβεστών»
«Υπήρχε αναμονή μίας ώρας μέσα στο αεροπλάνο. Οι επιβάτες άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά από πίσω. Έπειτα ήρθαν κάποια σκυλιά, μύρισαν τις αποσκευές και τις περάσαμε από ειδικά μηχανήματα» συμπλήρωσε.

Τι είναι ο κωδικός «Renegade»

Αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται υπό πειράτευση ή φέρουν απειλές αφορά ο κωδικός «Renegade», ο οποίος ενεργοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής για αεροπλάνο της Ryanair, με προορισμό την Αθήνα, ύστερα από ειδοποίηση για βόμβα.

Το «Renegade» είναι μία λέξη που δεν θέλει να ακούσει κανένας πιλότος πολιτικού αεροσκάφους. Μια λέξη που στη γλώσσα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας σημαίνει συναγερμός για πιθανή αεροπειρατεία που περιλαμβάνει ακόμη και ενδεχόμενο κατάρριψης ενός αεροσκάφους γεμάτο πολίτες.

Το πρωτόκολλο «Renegade» σημαίνει ότι ενημερώνεται ο του αεροσκάφους ότι υπάρχει απειλή ή το αεροσκάφος έχει ήδη καταληφθεί από πειρατές.

Το εν λόγω πρωτόκολλο είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Προβλέπει -εφόσον είναι δυνατό- την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο αναχώρησης με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών με μια πτήση αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή. Αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.