Νέες εντολές και οδηγίες δόθηκαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. για αστυνόμευση, ελέγχους, καταδιώξεις.
«Κάθε ημέρα να καλύπτετε τουλάχιστον 90 χιλιόμετρα περιπολιών. Μην αναλώνεστε σε ελέγχους χρηστών ναρκωτικών και μην ψάχνετε τις τσέπες τους, ούτε να εστιάζετε το ενδιαφέρον σας σε προσαγωγές κατόχων μαχαιριών, κατσαβιδιών κλπ.
Το ενδιαφέρον σας να είναι στον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων που σχετίζονται με κλοπές, διαρρήξεις, οδυνηρές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ώστε να υπάρξει ουσιαστική συρρίκνωση της εγκληματικότητας. Επιπλέον πριν αρχίσετε καταδιώξεις να ενημερώνετε το Επιχειρησιακό Κέντρο και να μην παραβιάζετε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας…».
Νέα δεδομένα αλλά και αρκετά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο δράσης της ΔΙΑΣ δημιουργούν οι παραπάνω υποδείξεις ανώτατων αξιωματικών προς τα εκατοντάδες στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας που έρχονται στον απόηχο του αιματηρού περιστατικού στο Πέραμα προ μερικών εβδομάδων.
Αστυνομικοί μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», χαρακτηρίζουν τις νέες εντολές ιδιότυπες, σημειώνοντας ότι μπορεί να δημιουργήσουν παρανοήσεις αναφορικά με τα καθήκοντά τους αλλά και με το ποιες… παρανομίες θα παραβλέπουν.
Όπως σημειώνουν, «αυτό το πλαφόν χιλιομέτρων και ο σχετικός έλεγχος για την τήρησή του μπορεί να οδηγήσει ενστόλους να βγαίνουν στην Εθνική Οδό ή σε κεντρικές λεωφόρους προκειμένου να το φτάσουν και ουσιαστικά να αποσυρθούν από το έργο της αστυνόμευσης.
Επιπλέον λόγω της υπερχρήσης μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στον στόλο της ΕΛ.ΑΣ.
Συμπληρώνουν δε, ότι αυτές οι εντολές για διαρκή κίνηση και «γράψιμο δεκάδων χιλιομέτρων στα κοντέρ των μοτοσικλετών» έχουν δοθεί ατύπως με μηνύματα μέσω Viber.
Μεταξύ άλλων επισημαίνουν όσον αφορά στις εντολές που δίνονται για ενημέρωση του Επιχειρησιακού Κέντρου πριν ξεκινήσουν μια καταδίωξη και πλήρη τήρηση του ΚΟΚ, ότι «μέχρις ότου λάβουν την άνωθεν εντολή οι ύποπτοι θα έχουν εξαφανιστεί, ενώ και η πλήρης τήρηση του ΚΟΚ θα οδηγεί σε μοιραίες καθυστερήσεις».
Από την άλλη πλευρά, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι οι νέες εντολές βοηθούν στην ουσιαστική αστυνόμευση, με αστυνομικούς που δεν αδρανούν.
Και αυτό γιατί σε εκατοντάδες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες ΔΙΑΣ, αντί να περιπολούν για την αντιμετώπιση σοβαρών αδικημάτων, χάνονταν για πολλές ώρες με προσαγωγές σε αστυνομικά τμήματα χρηστών ή μικροδιακινητών ναρκωτικών.
Όσον αφορά στις καταδιώξεις, τονίζουν ότι «πρέπει να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην σημειωθούν τραυματισμοί ανυποψίαστων πολιτών».