Εξακόσιοι νέοι ειδικοί φρουροί θα αναλάβουν υπηρεσία στην Αττική από τον Ιανουάριο όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την επίσκεψή του στον δήμο Καισαριανής.
Μιλώντας στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ανέφερε ότι «τον Ιανουάριο θα φέρουμε στην Αττική 600 νέους Ειδικούς Φρουρούς και κάποιοι από αυτούς θα ενισχύσουν και το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής. Θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι περιπολίες των αστυνομικών μας μέρα και νύχτα. Πιστεύω ότι η Καισαριανή του αύριο πρέπει να είναι μία πόλη και ένας δήμος με ασφάλεια, με ασφάλεια για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις, από το κέντρο μέχρι κάθε γωνιά, κάθε γειτονιά μέσα στη πόλη. Γιατί αυτό οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους πολίτες».
Νωρίτερα ο κ. Θεοδωρικάκος περιηγήθηκε στην έκθεση “Καισαριανή 22 – Ιστορίες και Προτάσεις: η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον προσφυγικό συνοικισμό” στο Δημαρχείο.
Στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Χρήστο Βοσκόπουλο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την πορεία των έργων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών: την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης και του Σκοπευτηρίου.
Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της ασφάλειας με τον Υπουργό να υποδέχεται θετικά το αίτημα φορέων και πολιτών της Καισαριανής για δημιουργία ειδικού γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή τους. Επόμενος σταθμός του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί, παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τις ειδικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ και τις νυχτερινές περιπολίες στην περιοχή.
Βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:
Ταυτισμένος με την Καισαριανή
«Επισκέπτομαι αυτήν την γειτονιά, γιατί αισθάνομαι ταυτισμένος με τους συμβολισμούς, την ιστορία, το παρόν και ασφαλώς την προοπτική αυτής της πόλης για πάρα πολλούς λόγους. Η παρουσία μου εδώ σήμερα είναι και συμβολική και ουσιαστική. Η αγάπη και το ενδιαφέρον σχετίζονται με το ότι αυτός ο Δήμος μπορεί να είναι μικρός από άποψη έκτασης και πληθυσμού, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα όρια των Δήμων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά είναι ένας από τους πιο πλούσιους και ιστορικούς Δήμους της πατρίδας μας. Σύμβολο αιώνιο της αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στη γερμανική κατοχή, και κατά τη γνώμη μου, είναι και θα πρέπει να είναι για πάντοτε ένα σύμβολο της ενότητας των Ελλήνων, η οποία ξεκινά από τις ρίζες και την ίδρυση αυτής της πόλης που χτίστηκε μέσα στη δυστυχία, την προσφυγιά και τις πιο τραγικές στιγμές που έζησε η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Αμέσως μετά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, όταν στη συνέχεια με σκληρή δουλειά αυτοί οι άνθρωποι διαμόρφωσαν αυτόν τον τόπο, δούλεψαν, προόδευσαν, αποδείχτηκαν εργατικοί και νοικοκύρηδες, πατριώτες».
Μια όμορφη γειτονιά με πολλά πλεονεκτήματα
«Η Καισαριανή έγινε μία όμορφη γειτονιά δίπλα στο κέντρο της Αθήνας, με πολλά πλεονεκτήματα. Αγκαλιάζεται από ένα υπέροχο βουνό, τον Υμηττό, ο οποίος και αυτός έχει τη δική του ιστορία και δίνει τις δικές του στιγμές και τις δικές του ανάσες ξεγνοιασιάς και αναπόλησης και σκέψης. Πάντοτε λοιπόν με τη μνήμη και το ενδιαφέρον για αυτήν την γειτονιά και τους ανθρώπους της».
Απολογισμός έργου
«Πιστεύω ότι τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να είναι κοντά στους πολίτες και να καταθέτουν διαρκώς τον απολογισμό τους. Τον απολογισμό του έργου που έχουν παράξει και να ακούν τις σκέψεις και τις απόψεις των πολιτών, ώστε τα πράγματα να γίνονται διαρκώς καλύτερα. Η Καισαριανή αλλάζει ιδίως γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει αυτόν τον τόπο με πράξεις και έργα. Την περίοδο που υπηρέτησα τη χώρα μας ως Υπουργός Εσωτερικών, δημιούργησα το πρόγραμμα έργων “Αντώνης Τρίτσης”, ένα πρόγραμμα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο πλέον είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με τη δημοτική αρχή της Καισαριανής διαμορφώσαμε, σε ό,τι αφορά την πόλη σας, αναπτυξιακές προοπτικές που θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία αυτού του Δήμου. Πρόκειται για έργα που θα αλλάξουν τα στάνταρ της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αναφέρομαι στην ανάπλαση της πλατείας, της κεντρικής πλατείας και ασφαλώς την ανάπλαση, την αναβάθμιση και την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου.
Ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών
Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελεί βασική αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σε συνεργασία και σε αυτό τον τομέα με την Αυτοδιοίκηση, με το Δήμο Καισαριανής, τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν μειωθεί. Υπάρχει συνεργασία με τη διοίκηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών και τους επικεφαλής της, έχουμε ενισχύσει το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ έχουμε φτάσει σε ολόκληρη την Αττική, στον αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, να περιπολούν καθημερινά, 3.300 αστυνομικοί. Και, επίσης, τα βράδια, οι νυχτερινές περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν εξήντα (60), σήμερα οι νυχτερινές περιπολίες σε ολόκληρη την Αττική έχουν γίνει εκατόν εξήντα (160). Και κάπου εκεί βρίσκεται η αιτία για το ότι η χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα που απασχολεί όλους μας, τα νοικοκυριά, τα απλά και τα μεσαία νοικοκυριά, σε σχέση με την περίοδο πριν το 2019, πριν τον κορωνοϊό, είναι μειωμένη κατά 20-25%.
Απελευθέρωση κτιρίων υπό κατάληψη
Εδώ στην περιοχή, όπως είναι γνωστό, υπήρξε παρέμβαση στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης και Πολυτεχνειούπολης που είναι χώροι γειτονικοί με την Καισαριανή. Εκεί είχε γίνει το αμίμητο, καθώς από το 2018 η Αστυνομία είχε την εικόνα ότι η Φοιτητική Εστία είχε μετατραπεί σε ορμητήριο και καταφύγιο εγκληματικότητας και βαριάς παραβατικότητας. Συνελήφθησαν άτομα που συγκροτούσαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις. Ναρκέμποροι, ληστές, κλέφτες, βιαστές και υποψήφιοι δολοφόνοι κοιμόντουσαν δίπλα με τα παιδιά που υποτίθεται θα έπρεπε να φιλοξενούνται στη Φοιτητική Εστία του Ζωγράφου. Ο χώρος της Φοιτητικής Εστίας είχε παραδοθεί σε εγκληματίες και υπήρχαν εντολές από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην τους ακουμπήσει κανείς. Από την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο ζήτησα από την ΕΛ.ΑΣ. να χαρτογραφηθούν οι χώροι των φοιτητικών εστιών και άλλοι δημόσιοι χώροι που βρίσκονταν υπό κατάληψη και ένας- ένας απελευθερώνονται και αποδίδονται στην κοινωνία. Αυτό έγινε στη Λάρισα, στα Προσφυγικά και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.