Εκπρόσωπος Λιμενικού για περιστατικά σε Κω και Φαρμακονήσι: Τουρκικής υπηκοότητας οι τρεις διακινητές

«Τα ελληνικά πληρώματα είναι εκπαιδευμένα, σύμφωνα με τους κανόνες της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο, να σώζουν ανθρώπινες ζωές, να φυλάττουν τα σκάφη και τα σύνορά μας», επισήμανε

Για την διπλή καταδίωξη ταχυπλόων που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες στην Κω, καθώς και για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, μίλησε ο κ. Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος τύπου Λιμενικού.

«Στα δύο περιστατικά το βράδυ της Πέμπτης (2/2) στην Κω, αρχικά σκάφος του ελληνικού Λιμενικού που έκανε περιπολία στην περιοχή και εντόπισε ταχύπλοο σκάφος, το οποίο κινείτο ύποπτο στην περιοχή. Το προσέγγισε, του έκανε ηχητικά σήματα για να σταματήσει, δεν το ακινητοποίησε ο χειριστής του, ούτε και στην καταδίωξη το ακινητοποίησε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, ούτε τότε το ακινητοποίησε και προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας, με αποτέλεσμα να γίνουν βολές στοχευμένες στους κινητήρες του σκάφους.

Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 22 άτομα, 2 διακινητές που έχουν συλληφθεί και 20 άτομα, τα οποία είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές, με σκοπό να επιβιβαστούν στην Κω», είπε ο Κ. Κοκκάλας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.

Μισή ώρα αργότερα, εντοπίστηκε και δεύτερο σκάφος, που είχε ξεκινήσει επίσης από τις τουρκικές ακτές για την Κω. Πάλι ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Στο σκάφος επέβαιναν 18 άτομα και ένας διακινητής που συνελήφθη.

«Οι τρεις διακινητές φέρεται να είναι τουρκικής υπηκοότητας», επισήμανε ο κ. Κοκκάλας.

Παράλληλα, και στο περιστατικό στο Φαρμακονήσι, έγιναν επιθετικές κινήσεις από τις τουρκικές ακταιωρούς προς σκάφη του λιμενικού.

«Τα ελληνικά πληρώματα δεν είναι εκπαιδευμένα στο να εμβολίζουν σκάφη και να κάνουν επιθετικές κινήσεις έναντι άλλων σκαφών, αλλά είναι εκπαιδευμένα σύμφωνα με τους κανόνες της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο να σώζουν ανθρώπινες ζωές, να φυλάττουν τα σκάφη και τα σύνορά μας», διευκρίνισε ο κ. Κοκκάλας.