Δυτ. Ελλάδα: Στις 1.491 ανήλθαν οι παραβάσεις ταχογράφων φορτηγών

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι ειδικοί έλεγχοι στα φορτηγά θα συνεχισθούν σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα

Στις 1.491 ανήλθαν οι παραβάσεις που βεβαίωσαν οι αστυνομικοί της Τροχαίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά την διάρκεια ειδικών ελέγχων σε ταχογράφους φορτηγών, τα οποία κινούνταν στους αυτοκινητόδρομους της Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων ελέγχων οι αστυνομικοί των τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και των Α΄ και Β΄ τμημάτων Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων πραγματοποίησαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, στους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας οδού και της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, περισσότερους από 2.500 ειδικούς ελέγχους για ταχογράφους σε φορτηγά και βεβαίωσαν 1.491 παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

  • 21 παραβάσεις για μηχανισμούς επέμβασης και αλλοίωσης δεδομένων ταχογράφων σε φορτηγά. Οι μηχανισμοί αποτελούνταν από ηλεκτρονική

συνδεσμολογία (διακόπτες, καλώδια, ηλεκτρονικά τσιπ) και μαγνήτες, με τους οποίους πραγματοποιούνταν σκόπιμη επέμβαση στον ταχογράφο του

οχήματος, σχετικά με την δραστηριότητά του οδηγού, όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

  • 40 παραβάσεις κατά τις οποίες οι οδηγοί των φορτηγών χρησιμοποιούσαν κάρτες ταχογράφων άλλων οδηγών.
  • 1.430 άλλες παραβάσεις σχετικά με την λειτουργία και τις καταγραφές των ταχογράφων.

Στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των παραπάνω φορτηγών επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, καθώς και κατά περίπτωση ακινητοποιήσεις των οχημάτων μέχρι την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του ταχογράφου.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι ειδικοί έλεγχοι στα φορτηγά θα συνεχισθούν σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.