Δολοφονία Άλκη: Τι είναι η ερυθρά αγγελία που θα ενεργοποιηθεί για τον 20χρονο που καταζητείται

Ποιος ο ρόλος της Ιντερπόλ όταν ενεργοποιηθεί η ερυθρά αγγελία εις βάρος του 20χρονου καταζητούμενου

Εντός του επόμενου 24ωρου θα εκδοθεί, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον 20χρονο, Αλβανικής καταγωγής, που ταυτοποιήθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για εμπλοκή στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

 

 

 

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια Θεσσαλονίκης αλλά είναι ο μοναδικός από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους για την υπόθεση που παραμένει μέχρι στιγμής ασύλληπτος και φέρεται να διέφυγε στην πατρίδα του.

Κατά τις ίδιες πηγές, εκκρεμούν κάποιες τυπικές διαδικασίες για την έκδοση τού εντάλματος το οποίο θα καταστεί στη συνέχεια ένταλμα διεθνούς αναζήτησης (ερυθρά αγγελία).

Τι είναι η ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ

Οι αγγελίες της Ιντερπόλ αποτελούν διεθνή αιτήματα συνεργασίας ή σήματα που επιτρέπουν στις αστυνομίες των χωρών μελών της Ιντερπόλ να ανταλλάσσουν πληροφορίες περί εγκλημάτων. Στην περίπτωση των ερυθρών αγγελιών, πρόκειται για πρόσωπα που καταζητούνται από εθνικά δικαστήρια για ποινική δίωξη ή για εκτέλεση ποινής βάσει εντάλματος σύλληψης ή δικαστικής απόφασης.

Ο ρόλος της Ιντερπόλ είναι να συντρέχει τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των προσώπων αυτών με σκοπό τη σύλληψη και έκδοσή τους ή παρόμοια σύννομη πράξη.

Οι ερυθρές αγγελίες δεν αποτελούν διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Η Ιντερπόλ δεν μπορεί να εξαναγκάσει καμία χώρα μέλος να συλλάβει κάποιο πρόσωπο που αναζητείται μέσω ερυθράς αγγελίας. Κάθε χώρα μέλος αποφασίζει τη νομική ισχύ που θα προσδώσει σε μια ερυθρά αγγελία εντός των συνόρων της.

Εναπόκειται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην Ιντερπόλ και τις χώρες μέλη της να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή καταχρήσεων των διαδικασιών της Ιντερπόλ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αρμόδια να αξιολογούν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν όταν δέχονται μια ερυθρά αγγελία και να εξετάζουν τις εν λόγω αγγελίες με βάση τη χώρα προέλευσης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η αναγνώριση κάποιου ως πρόσφυγα σε ένα κράτος μέλος δεν παρέχει ασυλία από την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η οδηγία της ΕΕ περί αναγνώρισης ορίζει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος του πρόσφυγα και τα δικαιώματα και τα οφέλη που απορρέουν από το καθεστώς αυτό. Η οδηγία προβλέπει επίσης ότι υπήκοος τρίτης χώρας αποκλείεται από το καθεστώς πρόσφυγα αν έχει διαπράξει σοβαρό μη πολιτικό έγκλημα εκτός της χώρας ασύλου του/της, όπως προβλέπει και κανόνες που καλύπτουν καταστάσεις στις οποίες το καθεστώς πρόσφυγα μπορεί να ανακληθεί, να τερματιστεί ή να μην ανανεωθεί.

Θεοδωρικάκος: Ζήτημα τιμής η σύλληψή του

Ως ζήτημα τιμής χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτοντας ότι μέσα στην ημέρα αναμένεται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον 20χρονο που φέρεται να έχει διαφύγει στην Αλβανία.

«Αναμένουμε εντός της ημέρας από τον αρμόδιο Εισαγγελέα να προβεί στην αντίστοιχη πράξη για να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και να ζητήσουμε από το Αλβανικό κράτος να τον συλλάβει προκειμένου να έρθει και να δικαστεί στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Είναι ζήτημα τιμής για την αστυνομία, για τη δικαιοσύνη και την ελληνική πολιτεία να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί η δικαιοσύνη και αυτό γίνεται πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στέλνοντας το μήνυμα ότι «η αλήθεια θα λάμψει και σύντομα».

Ερωτηθείς για το ποιος ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Άλκη Καμπανό ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει ενδελεχή ενημέρωση για το θέμα υπογραμμίζοντας ότι το διακύβευμα είναι να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχει συγκάλυψη

«Θεωρώ ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για αυτή την υπόθεση και η ΕΛΑΣ θα ψάξει μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει συγκάλυψη και θα πάμε μέχρι το τέλος και στη συνέχεια η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος αναφέρθηκε με σκληρά λόγια για τους 11 της συμμορίας που σκότωσε τον Άλκη λέγοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με μια αγέλη ανθρωποειδών ετών 20. Δολοφόνησαν ένα παλικάρι 19 ετών χωρίς λόγο και αιτία».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε συνδέσμους οπαδών καθώς όπως είπε «η δολοφονία του Άλκη οφείλει να είναι το σημείο τομής για το τέλος της βίας». «Στις επιχειρήσεις στους ονομαζόμενους συνδέσμους -γιατί κάποιοι δεν έχουν άδεια και η αστυνομία θα τους κλείσει- ακόμη και τώρα η αστυνομία βρίσκει αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φονικά όπλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε, τέλος, συγκλονισμένος από τη στάση των γονέων του Άλκη Καμπανού για τους οποίους είπε ότι «έχουν βρει το κουράγιο και τη δύναμη και με περίσσευμα ανθρωπιάς και αγάπης και καρτερικότητας να αντιμετωπίζουν αυτή την τραγική εξέλιξη για τη ζωή τους».