Αυτοψία TL – «Φοβάμαι κάθε μέρα που ανοίγω το κατάστημα»: Εικόνες ανομίας γύρω από το Εθνικό Θέατρο (Φωτορεπορτάζ)

Καταστηματάρχες της περιοχής στέλνουν κραυγή αγωνίας μέσω του Timeline

Αντώνης Χρυσουλάκης

Εικόνες απόλυτης ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών επικρατούν γύρω από το κτίριο της κεντρικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου στην Ομόνοια. Χρήστες ναρκωτικών έχουν βρει «καταφύγιο» στα γύρω στενά και ανενόχλητοι κάνουν την δόση τους σε κοινή θέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί όλο το 24ωρο και αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο που στεγάζεται το Εθνικό Θέατρο απέχει μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας και από τα κεντρικά γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων.

Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί την κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ) την Τετάρτη (11/5) εκφράζοντας «προβληματισμό και έντονη ανησυχία για την κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται στην περίμετρο των κτιρίων που στεγάζουν την κεντρική σκηνή και τις διοικητικές υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου». Στη συνέχεια σημειώνουν οι εργαζόμενοι πως «μόλις δύο στενά κάτω από την πλατεία Ομονοίας η ανομία και οι παραβατικές συμπεριφορές αυξάνονται καθημερινά. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι η έντονη υποβάθμιση της και η καθημερινή αγωνία ημών αλλά και των επισκεπτών για την ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιότητα».

Μετά την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων, το timeline.gr έκανε αυτοψία στην περιοχή και διαπίστωσε ότι το εμπόριο ναρκωτικών έχει «αλώσει» αυτό το κύτταρο πολιτισμού του κέντρου της πρωτεύουσας.

Εάν κανείς περπατήσει στις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Σατωβριάνδου, Κουμουνδούρου και Μενάνδρου θα διαπιστώσει ότι η εικόνα της εγκατάλειψης επικρατεί παντού. Αρκετοί ουσιοεξαρτημένοι, βρίσκοντας καταφύγιο στα πεζούλια του Εθνικού Θεάτρου, κάνουν ανενόχλητοι την δόση τους. Σε κάποια σημεία μπορείς να δεις ανθρώπους να κείτονται στο πεζοδρόμιο αναίσθητοι μετά από την χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Κάτοικοι και καταστηματάρχες ανέφεραν ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί χρόνια και το εμπόριο των ναρκωτικών διεξάγεται ανενόχλητο, έξω ακριβώς από τις εισόδους των πολυκατοικιών τους και των καταστημάτων τους. Κάποια στιγμή, αστυνομικοί κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά περιορίζονται σε απλές συστάσεις στους ουσιοεξαρτημένους για να απομακρυνθούν από το τετράγωνο του Εθνικού Θεάτρου.

«Δεν τολμάω να παρκάρω το αυτοκίνητό μου πλέον στην Σατωβριάνδου»

Καταστηματάρχης της γειτονιάς μιλώντας στο timeline.gr ανέφερε ότι: «Φοβάμαι κάθε μέρα που ανοίγω το κατάστημα και ειδικότερα όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει. Δεν τολμάω να παρκάρω το αυτοκίνητό μου πλέον στην Σατωβριάνδου διότι το έχω βρει δύο φορές σπασμένο». «Πουλάνε ναρκωτικά ανενόχλητοι και κάνουν την δόση τους όπου βρουν» ανέφερε επίσης ένα άλλος επιχειρηματίας.

Η νέα πιάτσα ναρκωτικών που έχει σχηματιστεί γύρω από το Εθνικό Θέατρο είναι αρκετά μεγάλη και χρειάζεται οργανωμένη επιχείρηση σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να «σπάσει». Σημειώνεται ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις μεγάλες επιχειρήσεις «σκούπα» της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της μικροεγκληματικότητας και του εμπορίου των ναρκωτικών. Το timeline.gr θα παρακολουθεί το θέμα και θα επιστρέψει με νεότερο ρεπορτάζ.

Δείτε τις φωτογραφίες