ΑΠΘ: Εξιχνιάστηκε έγκλημα έπειτα από 7 χρόνια – Τα δύο μπουκάλια που «έδειξαν» τον ύποπτο για τον θάνατο 40χρονης

Το πρωί της 19ης Αυγούστου 2015, μια 40χρονη γυναίκα εντοπίστηκε αναίσθητη και μέσα σε μια λίμνη αίματος, μπροστά στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Ο ύποπτος για την τέλεση της ανθρωποκτονίας διέφυγε στην Αλβανία αλλά εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Ιταλία ενώ, τον περασμένο Μάρτιο, εκδόθηκε στη χώρα μας για να δικαστεί.

 

Το πρωί της 19ης Αυγούστου 2015, μια 40χρονη γυναίκα εντοπίστηκε αναίσθητη και μέσα σε μια λίμνη αίματος, μπροστά στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Ειδοποιήθηκε η Άμεση Δράση. Το θύμα διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Ιατροδικαστής διαπίστωσε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, grtimes.gr,  ότι έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα που προκλήθηκαν από μπουνιές και κλοτσιές. Τα ίχνη από σόλες παπουτσιών που εντοπίστηκαν στο μέτωπο της γυναίκας μαρτυρούσαν ότι κάποιος την πάτησε βίαια στο κεφάλι ενώ ήταν πεσμένη στο έδαφος. Στο υπόλοιπο σώμα βρέθηκαν ουλές από χρόνια ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η 40χρονη δεν είχε επικοινωνία με το περιβάλλον και δεν στάθηκε δυνατό να εξεταστεί από αστυνομικούς του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, που ανέλαβαν την υπόθεση. Η γυναίκα κατέληξε στις 9 Οκτωβρίου 2015 λόγω ανακοπής καρδιάς ως αποτέλεσμα της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Στη σκηνή του εγκλήματος, δίπλα στο θύμα υπήρχε μια χάρτινη συσκευασία γάλακτος, πλήρης περιεχομένου και σε μικρή απόσταση βρέθηκε ένα σακίδιο πλάτης με προσωπικά αντικείμενα του θύματος και ένα γυάλινο μπουκάλι μπύρας με ημιτελές περιεχόμενο.

Τα αντικείμενα αυτά δεν ήταν πεταμένα, αλλά ήταν τοποθετημένα σε όρθια θέση πάνω σε πεζούλι και πολύ κοντά μεταξύ τους. Σε αυτοψία του χώρου βρέθηκε μέσα σε σακούλα σούπερ μάρκετ ένα ζευγάρι παπούτσια, έναν παντελόνι και ένα μπουφάν.

Δακτυλικό αποτύπωμα και DNA

Κατά την έρευνα από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βόρειας Ελλάδας στο γυάλινο μπουκάλι της μπύρας βρέθηκε τμήμα δακτυλικού αποτυπώματος του 46χρονου (σήμερα) κατηγορούμενου.

Από την ανάλυση DNA διαπιστώθηκε ότι στο ίδιο μπουκάλι, υπήρχε μίγμα βιολογικών υλικών του θύματος κι ενός αγνώστου ατόμου . Γενετικό υλικό του θύματος βρέθηκε και στη συσκευασία του γάλακτος . Στα νύχια του θύματος βρέθηκε βιολογικό υλικό ενός άγνωστου άνδρα που δεν ταυτιζόταν με αυτό που βρέθηκε στο μπουκάλι της μπύρας.

έγκλημα- Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, από την εργαστηριακή εξέταση προέκυψε ότι τα πελματικά εντυπώματα στο πρόσωπο του θύματος ταίριαζαν με τα πέλματα των κατασχεθέντων παπουτσιών που βρέθηκε μέσα στη σακούλα του σούπερ μάρκετ. Δεν προέκυψε όμως σύνδεση με τον δράστη.

Από την αστυνομική προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα ήταν χρόνια χρήστης ναρκωτικών. Ο κατηγορούμενος ήταν επίσης σεσημασμένος και είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, αλλοδαπών και για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2014 από τις φυλακές Γρεβενών και από τότε παρουσιαζόταν στο Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας μέχρι τις 4 Αυγούστου 2015, λίγες μέρες πριν από το έγκλημα.

Εξαφάνιση του υπόπτου

Κατά την αναζήτηση του κατηγορούμενου διαπιστώθηκε ότι αυτός σύχναζε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Σύμφωνα με μαρτυρίες των φυλάκων του πανεπιστημίου, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος διέμενε ως άστεγος σχεδόν καθημερινά, στο κτήριο της σχολής, ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχε επιτεθεί φραστικά σε φύλακες που προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από τον χώρο. Ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε ότι τον Μάιο του 2015 είχε δει τον κατηγορούμενο μαζί με το θύμα, εντός της Πολυτεχνικής Σχολής.

Αυτό όμως που κατέθεσαν, με απόλυτη βεβαιότητα, όλοι οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης του πανεπιστημίου, που απασχολούνταν στη φρούρηση της Πολυτεχνικής Σχολής, είναι ότι μετά την ημερομηνία τέλεσης του εγκλήματος δεν ξαναείδαν τον κατηγορούμενο ούτε στο Πολυτεχνείο αλλά ούτε στον ευρύτερο χώρο του Πανεπιστημίου, ενώ η παρουσία του στον ίδιο χώρο ήταν σχεδόν καθημερινή.

Μέσω της Interpol, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε εισέλθει παράνομα στην Αλβανία, το Σεπτέμβριο του 2015, και διέμενε στο χωριό απ’ όπου κατάγεται.

Κοινή παρουσία θύματος και δράστη

Από την αξιολόγηση των ευρημάτων εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα: Η άμεση σύνδεση των δύο μπουκαλιών (μπύρας και γάλακτος) με το έγκλημα γιατί ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση με το θύμα, τοποθετημένα σε όρθια θέση και με ημιτελές περιεχόμενο. Η κοινή παρουσία θύματος και κατηγορούμενου, καθώς στο μπουκάλι γάλακτος βρέθηκε DNA του θύματος και στο μπουκάλι της μπύρας βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του κατηγορούμενου και ανιχνεύτηκε επίσης βιολογικό υλικό του θύματος.

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ

Σύμφωνα με τη δικογραφία, σοβαρές ενδείξεις ενοχής του 46χρονου για την ανθρωποκτονία της 40χρονης αποτελούν τα εξής: Η εξαφάνιση του κατηγορούμενου αμέσως μετά την ημερομηνία τέλεσης του εγκλήματος από τα σημεία όπου σύχναζε και είχε μια αδιάλειπτη και συνεχή παρουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα (Πολυτεχνική Σχολή) , σε συνδυασμό με την παραβίαση του περιοριστικού όρου της εμφάνισης στο Τ.Α. Έδεσσας (όπου παρουσιαζόταν κανονικά προγενέστερα) παράνομη είσοδο του και παρατεταμένη παραμονή του στην Αλβανία.

Έκδοση του κατηγορούμενου

Μετά την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και τις καταθέσεις μαρτύρων, στις 15 Φεβρουαρίου 2016 έγινε αναφορά του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του Αλβανού για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια. Ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Ιταλία, ενώ εκδόθηκε στη χώρα μας για να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.