Quantcast

Από τη δολοφονία του Καραϊβάζ μέχρι τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τις 5 υποθέσεις που συγκλόνισαν

Νέα στοιχεία από τις υποθέσεις στα Γλυκά Νερά και στην Αίγινα ως τη δολοφονία στο σουπερμάρκετ στο Μαρούσι

Μια «αόριστη» απάντηση προ μερικών ημερών Έλληνα αντιπροσώπου κινεζικής εταιρείας με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, αλλά και η ασαφής αλληλογραφία με τα γραφεία της εν λόγω μητρικής εταιρείας στην πόλη Σεντζέν της Κίνας όρισαν το τέλος της δικαστικής έρευνας για την πιο δραματική όσο και ανατρεπτική υπόθεση που έχει απασχολήσει την τελευταία 30ετία την ΕΛ.ΑΣ. με τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από τον πιλότο σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Παρά τις αντίθετες αναφορές για αναζητήσεις και εντοπισμούς «συνεργών» του πιλότου, για καταθέσεις «μαρτύρων-κλειδιά», για διαρκείς ανατροπές κ.λπ., ο δικαστικός φάκελος για τη δολοφονία της 20χρονης ήταν εξαιρετικά μικρός.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν μία γειτόνισσα του θύματος και η σύμβουλος του ζευγαριού Ελένη Μυλωνοπούλου προκειμένου να διαπιστωθούν το χρονικό βάθος των προστριβών στο ζευγάρι και ο προσχεδιασμός και η προμελέτη της δολοφονικής ενέργειας που θα κρίνει τη δικαστική μοίρα του δολοφόνου. Μικρού ενδιαφέροντος αναφορές υπήρξαν και από τους οικείους του θύματος και του δολοφόνου που δεν γνώριζαν οτιδήποτε επί της ουσίας. Ετσι, το μοναδικό κρίσιμο στοιχείο θεωρήθηκε ο χρόνος «αχρήστευσης» από τον πιλότο μιας εσωτερικής, κινεζικής κατασκευής κάμερας στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών.

Σύμφωνα με αρχική αναφορά των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, αυτό έγινε περίπου 3-4 ώρες πριν από το έγκλημα, και αυτό δείχνει ότι δεν ήταν έγκλημα της «κακιάς στιγμής μετά από ξαφνικό καβγά» όπως το παρουσίαζε ο πιλότος. Ομως η πλευρά του κατηγορουμένου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε πρόωρη καταστροφή της, αλλά οι σχετικές καταγραφές σχετίζονται με λάθος ρυθμίσεις και απενεργοποιήσεις. Ετσι ξεκίνησε αλληλογραφία των δικαστικών αρχών με την κινεζική εταιρεία, χωρίς να αποσαφηνισθεί οτιδήποτε, ενώ και η πλευρά του δολοφόνου δεν κατέθεσε σχετική ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη, όπως είχε αναφερθεί σχετικά.

 

Το «ορφανό» DNA και οι 30 ύποπτοι

Ενα δείγμα γενετικού υλικού που βρέθηκε στα νύχια της 69χρονης συνταξιούχου Ελευθερίας Αγραφιώτου, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη μετά από άγρια κακοποίηση τον Μάιο του 2016 σε υπόγειο παρκινγκ σουπερμάρκετ στο Μαρούσι φέρεται να κατευθύνει τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση της εγκληματικής ενέργειας που παραμένει ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των αρχών ασφαλείας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής εξέτασαν τουλάχιστον 30 φακέλους ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή, αφού υπάρχει το κεντρικό συμπέρασμα ότι «ο δράστης ήταν κάποιος ψυχοπαθής που επιτέθηκε στα τυφλά στην 69χρονη, χωρίς να τη γνωρίζει». 

Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο δράστης να είναι ένας νεαρός από το Γαλάτσι που προχωρούσε σε επιθέσεις εναντίον γυναικών στις περιοχές Χαλανδρίου και Αμαρουσίου και ο οποίος είχε συλληφθεί εκείνη την περίοδο. Ακόμη, στο πλαίσιο των ερευνών εξετάσθηκαν τουλάχιστον 7-8 υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού το πάρκινγκ όπου έγινε η επίθεση ανήκε σε δημοτικό φορέα. Είναι ενδεικτικό της έντασης των ερευνών ότι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ειδική έρευνα σε έναν γιατρό (προχώρησαν σε συλλογή γενετικού υλικού από το ιατρείο του) για τον οποίο είχαν δοθεί ορισμένες πληροφορίες ότι ίσως ήταν ο δράστης του ειδεχθούς εγκλήματος. Χωρίς ωστόσο συνέχεια…

Από την Αίγινα στην Αλβανία

Σημαντικά στοιχεία μέσω εξέτασης DNA και τα οποία έχουν οδηγήσει στην Αλβανία φαίνεται να έχουν ανακύψει για το διπλό φονικό που διαπράχθηκε στην Αίγινα τον Νοέμβριο του 2015 με θύματα την 70χρονη Ειρήνη Μαρμαρινού και τον 44χρονο ανιψιό της Λάμπρο Πρωτονοτάριο. Αγνωστοι εισβολείς στο σπίτι τους ξυλοκόπησαν την 70χρονη μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της ενώ και ο 44χρονος ανιψιός της είχε δεχτεί χτυπήματα στο κεφάλι και στον θώρακα. Από τα χτυπήματα που δεν ήταν θανατηφόρα τα δύο θύματα έχασαν τις αισθήσεις τους. Οι δράστες τούς έκαψαν στη συνέχεια ζωντανούς. 

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε DNA του δράστη το οποίο διαπιστώθηκε ότι είχε σημαντικές ομοιότητες (κοινά «αλληλόμορφα» στον γενετικό τύπο) με εκείνο αλβανού εργάτη που διέμενε στην Αίγινα και ο οποίος γνώριζε τα θύματα. Ετσι λοιπόν η Ασφάλεια Αττικής άρχισε να αναζητά τουλάχιστον 50 συγγενείς του αλλοδαπού που διέμεναν στην περιοχή της Αίγινας, στην Αθήνα αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, για να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού. Ομως ούτε τότε υπήρξε ταυτοποίηση DNA με εκείνο του δράστη του στυγερού εγκλήματος. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. επεκτάθηκε σε άλλο κύκλο συγγενών του αλλοδαπού που διαμένουν σε περιοχή της Αλβανίας. Ομως η συλλογή και η σύγκριση δειγμάτων DNA από περίπου 200-300 κατοίκους αυτής της περιοχής, μέλη των ίδιων οικογενειών, δεν υπήρξε δυνατή λόγω «κωλυμάτων» από την αλβανική πλευρά.

Η έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Επισήμως «στάσιμη» εμφανίζεται η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής – παρότι παράμετροί της δεν έχουν γίνει γνωστές και υποκρύπτονται εκπλήξεις – για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς τής εν ψυχρώ δολοφονίας του 53χρονου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που πυροβολήθηκε στις 9 Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στον Αλιμο από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίτροχο. 

Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει σαφείς πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης (υπάρχουν πληροφορίες και για πληρωμένο αλβανό εκτελεστή που έχει έλθει από τη γειτονική χώρα) και τους εντολείς τους, όμως φαίνεται να υπάρχει ένδεια αποδεικτικών στοιχείων από αναλύσεις κλήσεων, από την αναζήτηση του διτρόχου που θεωρείται ότι είχε πλαστές πινακίδες, αλλά ίσως δεν ήταν κλεμμένο. Ακόμη θεωρείται ως σφάλμα η αρχική δημοσιοποίηση φωτογραφιών για τις κινήσεις των δραστών που ίσως οδήγησε στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν τυχόν στοιχεία.

Ποιοι έκρυψαν τον δολοφόνο οδηγού ταξί στην Κηφισιά

Στην εκτίμηση ότι ο νεαρός δολοφόνος του οδηγού ταξί στην Κηφισιά έγινε «αντιληπτός» από τους συγγενείς του και οι οποίοι φρόντισαν να τον συγκρατήσουν από μια νέα εγκληματική επίθεση, αλλά και να τον «κρύψουν» από τις αρχές ασφαλείας, καταλήγουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για την πολύκροτη υπόθεση με τις δύο διαδοχικές εγκληματικές επιθέσεις στις αρχές του 2017. 

Η πρώτη σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2017 όταν ο νεαρός που είχε αεροβόλο το οποίο έχει μετασκευάσει σε 22άρι πιστόλι είχε πυροβολήσει έναν 32χρονο οδηγό ταξί, ο οποίος ευτυχώς επέζησε. Ομως στις 28 Φεβρουαρίου σκότωσε έναν 52χρονο οδηγό ταξί, χρησιμοποιώντας πάλι το ίδιο όπλο.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέτασε τουλάχιστον 100 άτομα που διέμεναν στα πέριξ της οδού Χαριλάου Τρικούπη στην Κηφισιά όπου φαίνεται να ήταν ο προορισμός και τις δύο φορές της «κούρσας». Οι αστυνομικοί ερεύνησαν νεαρά άτομα με ψυχολογικά προβλήματα και σχετικές νοσηλείες που διαμένουν σε αυτή τη «ζώνη», χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν τον δράστη. Ερευνούν μάλιστα το ενδεχόμενο ο δολοφόνος να φυγαδεύτηκε από οικείους του στο εξωτερικό για να αποφύγει την αστυνομική έρευνα.

Πηγή: in.gr

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λαμπρόπουλος