Ο ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού, κος Στέφανος Αλεβίζος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε
Αναφορικά με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών, είπε: «Είμαστε δέκτες καταγγελιών και επίσης χειριζόμαστε περιστατικά εξαφάνισης παιδιών τα οποία αρχικά μπορεί να φαίνονται απλές εξαφανίσεις ή «λιγότερο ανησυχητικές» όπως λένε στην Αστυνομία αλλά καταλήγουν στο να διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για αντίστοιχες περιπτώσεις. Δηλαδή μπορεί να έχουμε μια πληροφορία ότι μια μικρή 17 χρονών έφυγε με το φίλο της οπότε λέμε ότι είναι με το φίλο της, θα κάνουμε όλες τις διαδικασίες αλλά εν τέλει αποκαλύπτεται όταν βρίσκεται ότι όντως σχετίζεται με τέτοιου είδους συμπεριφορές και τελικά ήταν ανησυχητική η εξαφάνιση. Τους τελευταίους περίπου 16 μήνες είχαμε 25 υποθέσεις κυρίως κοριτσιών τα οποία μετά την εύρεσή τους διαπιστώθηκε ότι ήταν συνδεδεμένη με κάποιον ενήλικα άνδρα ο οποίος είτε επιχείρησε είτε τελικά κακοποίησε σεξουαλικά το παιδί ή με κάποιο τρόπο το εξώθησε σε σεξουαλική κακοποίηση. Μιλάμε κυρίως εφηβικής ηλικίας, ελληνικής καταγωγής, από 13 έως 17 έτη».
Και συνέχισε: «Οι υποθέσεις που έχουμε είναι κορίτσια γιατί έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε μέσα από την ευρωπαϊκή μας διάσταση στις εξαφανίσεις ότι οι περιπτώσεις αγοριών υπο-αναφέρονται. Με τη λογική ότι ένα αγόρι μπορεί να λείψει κάποιες ώρες να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, να επιστρέψει στο σπίτι και για κάποιο λόγο να μην αναφερθεί αυτή η φυγή. Φόβος στίγματος κατά κύριο λόγο.
»Θα πρέπει όλη την κουβέντα να την συνδέσουμε και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία φαίνεται ότι μεγεθύνουν το φαινόμενο καθώς αυτά τα άτομα προσεγγίζουν τα παιδιά πιο εύκολα και γρήγορα. Εδώ έχουμε δύο ασπίδες προστασίας η πρώτη είναι η έννοια της πρόληψης που εμπεριέχει την ορθή χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύων, την πρόληψη απέναντι στους κινδύνους του διαδικτύου δηλαδή να ενημερώσεις τα παιδιά και το δεύτερο κομμάτι είναι η έννοια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης η οποία σταθερά επιμένει να απουσιάζει από την ελληνική οικογένεια και από το σπίτι και έτσι τα παιδιά στο πλαίσιο του πειραματισμού τους, της περιέργειάς τους στρέφονται σε άλλους δρόμους για να πάρουν τις απαντήσεις τους.
»Βλέπουμε ότι η βία ανοίγει τα πλοκάμια της σε πάρα πολλά παρακλάδια τα οποία προσπαθούμε να τα μελετήσουμε για να τα προλάβουμε. Σίγουρα η λύση είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Εφόσον έρχονται σε επαφή με αυτά τα ερεθίσματα δεν μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία τους να καλπάζει και να αναζητούν απαντήσεις είτε στο φαντασιακό είτε σε τρίτα από εμάς άτομα».
«Κάτι με το οποίο σοκάρονται οι έφηβοι είναι ότι ό, τι μπαίνει στο διαδίκτυο δεν βγαίνει ποτέ. Όταν δηλαδή τους αποδεικνύεις ότι αυτό που διαγράφεις, αυτό που σβήνεις, αυτό που καταστρέφεις στον υπολογιστή σου έχει πάει κάπου και έχει μείνει και περιμένει κάποιος να το βρει, μπορεί να μην το βρει ποτέ αλλά περιμένει κάποιος να το βρει αυτό είναι μια πληροφορία που τα παιδιά τα σοκάρει και τα προβληματίζει», είπε ακόμη χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είμαστε σε εγρήγορση σαν κοινωνία ή δεν ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει με το παιδί του διπλανού, απάντησε: «Είμαι 17 χρόνια στο Χαμόγελο συγκριτικά μπορώ να πω ότι όσο περνούν τα χρόνια η ανοχή στη βία και η ευθύνη που έχει ένας άνθρωπος απέναντι σε ένα παιδί που κινδυνεύει φαίνεται πλέον να γίνεται γνωστή ολοένα και περισσότερο στην κοινωνία αλλά είμαστε σε αρχικά ακόμη κομμάτια. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή παιδιά στην κοινωνία μας που ταλαιπωρούνται κάποιος ξέρει κάτι και δεν μιλάει. Ο λόγος που δεν μιλάει μπορεί να είναι ο φόβος, μπορεί να είναι η αγωνία, μπορεί να είναι φόβος για τα δικά του τα παιδιά, πολλές φορές ματαιώνονται από το σύστημα καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες για αυτό και έχουμε μια λύση εμείς στο Χαμόγελο. Υπάρχει η γραμμή 1056 λειτουργεί 24ωρο, είναι ανώνυμη, είναι δωρεάν, υπάρχουν πάντα κοινωνικοί λειτουργοί να λαμβάνουμε αυτές τις πληροφορίες, να τις αξιολογούμε και αναλόγως να κινητοποιούμε το σύστημα».
«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, υπάρχουν μορφές βίας που δεν καταγγέλλονται. Στο Χαμόγελο του παιδιού για παράδειγμα οι αναφορές από την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν υπερβαίνουν ετησίως τη 1 ή τις 2 περιπτώσεις και όταν σου λεει η ΕΕ ότι μέσα στα κράτη μέλη 1 στα 5 παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά αντιλαμβάνεστε τι δρόμο έχουμε να καλύψουμε για να βρούμε αυτά τα παιδιά» είπε.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα για το κακοποιημένο παιδί, ανέφερε: «Είναι ένα τραύμα το οποίο το κουβαλάει σε όλη του τη ζωή. Εμείς σαν φορέας μετέχουμε και σε μια προσπάθεια για να χαρακτηριστεί η σεξουαλική κακοποίηση ως πρόβλημα δημόσιας υγείας ακριβώς για αυτούς τους λόγους αλλά σημασία στη ζωή μας έχει τι κάνουμε από εδώ και πέρα και επειδή η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και κάτι «καμένα χαρτιά» δεν υπάρχουν και πλέον μπορούμε να παρέμβουμε και να διευκολύνουμε τα παιδιά τον εφιάλτη να τον κάνουμε ανάμνηση να μην τα κυνηγάει».
ΔΗΜ: Έχουμε τους μηχανισμούς και τις δομές ως χώρα
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργεί το Χαμόγελο του Παιδιού το μοναδικό εξειδικευμένο θεραπευτικό κέντρο για παιδιά θύματα βίας», σημείωσε ο ψυχολόγος.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του