Άρση lockdown: Τι ισχύει για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, ωράριο και SMS

Τι επιτρέπεται, ποιες απαγορεύσεις παραμένουν

Άλλο ένα βήμα προς την οριστική κανονικότητα έκανε χθες η χώρα, καθώς δόθηκε τέλος σε μια σειρά από απαγορεύσεις, με τους ειδικούς να προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως ο κοροναϊός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας, γεγονός που αποδεικνύουν και τα 2.188 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

 

 

Έτσι, από χθες Παρασκευή, επιτρέπονται οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ άνοιξε και επίσημα ο τουρισμός. Επιπλέον, οι πολίτες δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να στέλνουν SMS στο 13032 και στο 13033 για τις μετακινήσεις τους.

 

 

Η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα γίνεται χωρίς ραντεβού (click in και click away), πλην όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

 

 

Αντιθέτως, μουσική δεν θα ακουσθεί στα καταστήματα εστίασης για όλο τον μήνα Μάιο.

 

 

Παράλληλα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε εφαρμογή από τις 00:30 και όχι από τις 23:00 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις 00:30, μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μόνο για τρεις λόγους: Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

 

 

Επιπλέον, άνοιξαν τα καζίνο, τα γραφεία συνοικεσίων και τα μουσεία.

 

 

Επόμενα βήματα

 

Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου).

 

 

Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο θα μπορούν να πραγματοποιούνται γάμοι και βαπτίσεις σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.