Quantcast

Αριθμοί ρεκόρ για το προσφυγικό: Αναμένονται 100.000 αφίξεις από την Τουρκία το 2020

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Περίπου 100.000 μετανάστες αναμένονται από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, οδηγώντας το προσφυγικό σε αριθμούς ρεκόρ για το 2020.

«Η κρίση είναι εδώ και είναι σοβαρή», τόνισε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke. Μόνον το τελευταίο εξάμηνο έφθασαν 45.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα με τον κ. Λογοθέτη να κάνει λόγο για μια κατάσταση «σαφώς κρισιμότερη» για τη χώρα μας απ’ ό,τι το 2015, καθώς οι μετανάστες είχαν προχωρήσει τότε σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ τώρα μένουν στα νησιά.

Η κατάσταση σύμφωνα με εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι δραματική στους κατάμεστους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι δραματική, όπου φιλοξενούνται πάνω από 41.000 άτομα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, ο υψηλότερος αριθμός από τη σύναψη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον περασμένο Απρίλιο στα ίδια νησιά φιλοξενούντα 14.000 μετανάστες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να επαναπροωθήσει το 2020 κάπου 10.000 αιτούντες άσυλο στην Τουρκία, όπως ανέφερε ο κ. Λογοθέτης και γι’ αυτό θα χρειαστούν άλλοι 270 ειδικοί που θα αποφασίσουν για τις αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα θα δημιουργηθούν νέα κέντρα πρώτης υποδοχής στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.

Οι 5+1 δράσεις για το μεταναστευτικό που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση
Υπενθυμίζεται πως στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν 5+1 δράσεις.

1η: Ασυνόδευτα παιδιά
Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ
Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές
Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:
Λέσβος :Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Χίος : Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας δείξω που είμαστε τώρα και ποια είναι η επιθυμητή κατάσταση.

5η + δράση

Η επιπλέον δράση αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Δυνάμεις και μέσα, σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση και με εφαρμογή κοινών διαδικασιών, και στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου, θα υλοποιήσουν τη δράση.