Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι φορέας ανεκτικότητας, αποδοχής, και ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων

Στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως φορέα ειρήνης και αλληλοκατανόησης, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος

Στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως φορέα ειρήνης και αλληλοκατανόησης, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτωρα του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Α. Συρίγου, ιεραρχών της Θράκης, πανεπιστημιακών και τοπικών αρχών της Κομοτηνής.

Τόσο ο πρύτανης του ΔΠΘ, καθ. Χειρουργικής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, όσο και οι καθηγητές του τμήματος έπλεξαν το εγκώμιο του κ. Ελπιδοφόρου, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά, τόσο στο συγγραφικό και  πανεπιστημιακό έργο του, όσο και στο ποιμαντικό του έργο στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Το ΔΠΘ αποτελεί βασικό σύμμαχο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προώθηση ελληνικής γλώσσας. Μάλιστα ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει υπογραφεί και πρωτόκολλο συνεργασίας, που μεταξύ των άλλων δράσεων και σκοπών περιλαμβάνει και τη συγγραφή αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως γλώσσας πολιτισμικής κληρονομιάς στους Έλληνες της Ομογένειας στην Αμερικής.

Στον λόγο του ο Σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, δεν έκρυψε τη χαρά αλλά και την αμηχανία του για τα θερμά λόγια που ακούστηκαν για το πρόσωπό του, λέγοντας μάλιστα χαριτολογώντας, πως «είναι πρωτόγνωρο για μένα να ακούω τόσους επαίνους για το πρόσωπό μου, δεν ένιωθα καλά, ίσως γι αυτό θα ήταν προτιμότερο αυτοί ο έπαινοι να εκφωνούνται μεταθάνατον ως επικήδειος».

Ο Σεβασμιότατος σημείωσε ότι η τιμή αυτή του ΔΠΘ αποδίδεται, όχι προς το πρόσωπό του, αλλά προς το θεσμό που τον γαλούχησε και τον κατάρτισε θεολογικά – το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τόνισε μάλιστα, ότι εδώ και 2000 χρόνια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί φορέα ανεκτικότητας, αποδοχής, σεβασμού του περιβάλλοντος και ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων, ενώ συμπλήρωσε ότι ο σημερινός οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είναι ο μακροβιότερος στην μακραίωνη ιστορία του εκκλησιαστικού θεσμού.

Αύριο το μεσημέρι, ο Σεβασμιότατος θα παραστεί στην ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας της Μαρωνείας, σε πλατεία «Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ», προς τιμήν και μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ του Κωνσταντινίδη, του Μαρωνείτου.