Από την «Κιβωτό του Κόσμου» στην Κιβωτό του «τρόμου»: Πώς και γιατί ιδρύθηκε η οργάνωση (Βίντεο)

Μια οργάνωση με σκοπό τον εθελοντισμό και την αυτοθυσία βρίσκεται στο επίκεντρο υποθέσεων κακοποίησης

 

Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο επικεφαλής της, πάτερ Αντώνιος, τη δημιούργησε όταν ήταν 26 ετών με στόχο να βοηθήσει παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με προβλήματα, παραβατικούς γονείς ή παιδιά εγκαταλελειμμένα.

«Στην Κιβωτό ζούμε μια άλλη Ελλάδα, του εθελοντισμού και της αυτοθυσίας», έλεγε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη.

Η οργάνωση

Αυτό ήταν το όραμά του. Με πλοηγό την εθελοντική προσφορά και πυξίδα την αυτοθυσία, η «Κιβωτός» του πατέρα Αντώνιου ταξίδευε σε τρικυμιώδη αλλά και σε γαλήνια νερά προσφέροντας επί δυόμιση δεκαετίες φροντίδα και στοργή σε εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Η φουρτούνα όμως που αντιμετωπίζει τώρα κλυδωνίζει το έργο και την προσφορά της ΜΚΟ που ίδρυσε.

«Έχουμε αρκετά μεγάλη επιτυχία, δηλαδή άνθρωποι που έρχονται για να βοηθηθούν και να κάνουν μια καινούργια αρχή, αυτοί πετυχαίνουν όλοι».

 

Οι καταγγελίες

Φαίνεται όμως ότι δεν έκαναν όλοι όσοι βρέθηκαν στην «Κιβωτό» μια καινούρια αρχή. Κάποια παιδιά, όπως καταγγέλλουν, βίωσαν εκεί ό,τι πιο φρικτό. Τη σεξουαλική κακοποίηση, τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια.

Ίσως κανείς δεν περίμενε ότι μετά από τόσα χρόνια η «Κιβωτός του Κόσμου» θα κινδύνευε να καταρρεύσει από την «βροχή» των καταγγελιών για τα όσα συνέβαιναν στα δωμάτια φιλοξενίας.

«Φιλοξενούμε παιδιά βαριά τραυματισμένα, από την απώλεια του φυσικού τους γονιού, που είναι μια πληγή, κυρίως της μάνας, που θα ήθελαν να είναι κάτι άλλο και απουσιάζει από τη ζωή τους και αυτό με πληγώνει κιόλας», έχει πει ο ίδιος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα».

Η κιβωτός του «τρόμου»

Εκατοντάδες επώνυμοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, πρόσωπα του δημόσιου βίου, πεπεισμένοι από το έργο που γινόταν στην «Κιβωτό» και την γνώριμη μειλίχια μορφή του ηγέτη της, πρόσφεραν εθελοντικά επί πολλά χρόνια χρήματα και δωρεές.

Είναι οι ίδιοι που τώρα νιώθουν αποτροπιασμό για τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

«Στήριζα την ‘Κιβωτό του Κόσμου’ έμπρακτα από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της, πληρώνοντας ακόμα και τα ενοίκια του χώρου και υποστηρίζοντας τα παιδιά με κάθε τρόπο. Αν όσα τραγικά, αποτρόπαια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας που αφορούν τα παιδιά ισχύουν, νιώθω οργή και απογοήτευση», έγραψε η Ρούλα Κορομηλά.

Με τη βασική δομή φιλοξενίας της στον Κολωνό, η «Κιβωτός» με τα χρήματα από τις δωρεές και την εθελοντική προσφορά επεκτάθηκε σιγά-σιγά σε όλη την Ελλάδα. Ο πατέρας Αντώνιος μεθοδικά ίδρυσε:

  • Κιβωτός του Κόσμου Αιγαίου
  • Κιβωτός Ηπείρου
  • Κιβωτός του Κόσμου Βόλου
  • Σπίτια φιλοξενίας
  • Κιβωτός του Κόσμου Καλαμάτας

Ενώ επίσης δημιούργησε:

  • Κέντρο Μέριμνας και Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού Αθήνας
  • Σπίτι Φιλοξενίας Κολωνού Αθήνας
  • Σπίτι Φιλοξενίας Πειραιά

Σε τρεις από αυτές τις δομές όμως, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κάποια παιδιά έζησαν τον τρόμο και την φρίκη.

«Η ‘Κιβωτός του Κόσμου’ έγινε κιβωτός του τρόμου για κάποια παιδιά. Έχοντας βοηθήσει στο παρελθόν με πολλούς τρόπους το συγκεκριμένο ίδρυμα, αισθάνομαι απογοήτευση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να προστατέψουμε όλα αυτά τα ανυπεράσπιστα παιδιά», έγραψε ο Κώστας Κρομμύδας.

«Έχουμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, τα παιδιά δε μένουν μόνα τους ,υπάρχουν παιδαγωγοί, υπάρχουν κάμερες, έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που εμείς επιλέγουμε. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η επιλογή», δήλωνε ο πατέρας Αντώνιος.