Τα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων για την φωτιά που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας «σκάναραν» τα προηγούμενα 24ωρα οι αστυνομικές Αρχές προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η πράξη τους ήταν καθοδηγούμενη και μελετημένη.
Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και με τους 13 προσαχθέντες από το ΚΥΤ Σάμου μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς έξω από αυτό, από τους οποίους οι 10 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις εξετάζονται ακόμη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτες επικοινωνίες.
Σημειώνεται ότι υποψήφιες εμπρησμού υπάρχουν και για τις 15 πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 48ωρο σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα προκαλώντας την ενεργοποίηση μεικτού κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν. Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για κτηνοτρόφους ή παράνομους μετανάστες που βάζουν φωτιά για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι έρευνες των αρχών για τους εμπρηστές της Μόριας
Τα στελέχη της Ελληνικής αστυνομίας ανέσυραν το ιστορικό περιήγησης και επικοινωνίας των συλληφθέντων Αφγανών της Μόριας στο διαδίκτυο, ακόμα και στα social media προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ύποπτες επαφές με συγκεκριμένα πρόσωπα που ώθησαν στην «έκρηξη» των προσφύγων και των μεταναστών με αποτέλεσμα το ΚΥΤ της Μόριας να γίνει στάχτη.
Την ίδια ώρα, οι τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα και οι δύο ανήλικοι στους κατά τόπους Εισαγγελείς Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό, φθορά ξένης περιουσίας, στάση όπως επίσης και παράνομη οπλοκατοχή.
Φόβοι για νέα «Μόριες»
Πάντως, στις τάξεις της ΕΛΑΣ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία μήπως το… κακό παράδειγμα της Μόριας γίνει πράξη και σε άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι φόβοι για «νέες»… Μόριες, επικεντρώνονται αρχικά στις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα, και στο ΚΥΤ Σάμου.