Αντώνης Συκάρης: Θρίλερ με τη σορό του – Γιατί δεν μπορούν να τη μεταφέρουν

Έως τώρα έχουν γίνει πέντε απόπειρες προσέγγισής του από οδηγούς της φυλής Σέρπα

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει όσον αφορά τον επαναπατρισμό της σορού του ορειβάτη Αντώνη Συκάρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου στο όρος Νταουλαγκίρι (ύψους 8.167 μέτρων) των Ιμαλαίων.

 

Έως τώρα έχουν γίνει πέντε απόπειρες προσέγγισής του από οδηγούς της φυλής Σέρπα αλλά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα 7.400 μέτρα όπου βρίσκεται το άψυχο σώμα του 60χρονου ορειβάτη δεν επιτρέπουν την προσέγγιση.

Μιλώντας στο protothema.gr ο γιος του Αντώνη Συκάρη, Γιάννης εξήγησε ότι αν ο πατέρας του είχε πεθάνει πέφτοντας σε κάποια πλαγιά τότε δεν θα γινόταν προσπάθεια για να μαζέψουν τη σορό.

Αλλά επειδή είναι πάνω στη διαδρομή της ανάβασης και κατάβασης της βουνοκορφής θα πρέπει να την περισυλλέξουν. «Αν ο πατέρας μου είχε πέσει σε κάποια πλαγιά είτε ανεβαίνοντας είτε κατεβαίνοντας από την κορυφή δεν θα έψαχνε κανείς. Θα έμενε εκεί παγωμένος για πάντα. Επειδή όμως είναι σε σημείο της διαδρομής πρέπει να την πάρουν και να μας την επιστρέψουν μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το κινητό του και την κάμερα που είχε μαζί του», θα πει στο protothema.gr και θα προσθέσει: «όσες προσπάθειες έχουν γίνει δεν έχουν αποτέλεσμα λόγω καιρού. Σήμερα θα επιχειρήσουν και πάλι πέντε σέρπα όπως μας έχουν πει και αν θα τα καταφέρουν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και να μην επιχειρήσουν λόγω καιρικών συνθηκών».

Ο Γιάννης Συκάρης ήταν από τους τελευταίους μαζί με τη μητέρα του Πόπη που μίλησαν με τον Αντώνη Συκάρη λίγο πριν εκείνος φύγει για πάντα στο «βουνό των Ελλήνων» ή «λευκό βουνό» όπως χαρακτηρίζεται το Νταουλαγκίρι. Ο 60χρονος ορειβάτης τους είπε ότι το οξύγονο που είχε τελείωνε ενώ ήταν και πάρα πολύ εξαντλημένος. Όπως είπε στο protothema.gr ο Γιάννης Συκάρης ο πατέρας του θεωρούσε ότι δεν είχε εγκλιματιστεί αρκετά και αυτός είναι ο λόγος που εξαντλήθηκε και δεν τα κατάφερε.

Όταν οι καιρικές συνθήκες – άγνωστο πότε- το επιστρέψουν και οι σέρπα φθάσουν στο σημείο των 7400 μέτρων που βρίσκεται η σορός του Αντώνη Συκάρη θα την κατεβάσουν μέχρι ενός σημείου και μετά με συνδρομή ελικοπτέρου θα κατέβει στα πεδινά ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού.