Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού αλλά και στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 13,3 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας.
Ασθενείς οι μετασεισμοί που ακολούθησαν τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τόνισε πως οι μετασεισμοί που σημειώνονται στην περιοχή είναι ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα.
Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε πως αυτή η μετασεισμική «ξηρασία» στον Κορινθιακό είναι αρκετά περίεργη.
Είναι πιθανό το ρήγμα να έχει «κλειδώσει»
Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα ίσως δεν είναι ο κύριος σεισμός.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου έχει πολλά ρήγματα, πράγμα που η «ξηρασία» στη μετασεισμική ακολουθία (μετασεισμοί μέχρι 2 ρίχτερ) έχει εντείνει τους προβληματισμούς των σεισμολόγων, καθώς δεν είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό.
Τέλος, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο να έχει κλειδώσει, οπότε χρειάζεται χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα.
Στην ανάρτηση που έκανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει:
«Πριν λίγο μίλησα στην ERTnews για το σεισμό στον Κορινθιακό και συνοπτικά είπα:
– τα μεγέθη των μετασεισμών παραμένουν πολύ μικρά (μόνο ένας μεγέθους 2, οι άλλοι μικρότεροι). Αυτό μας δυσκολεύει να υποστηρίξουμε ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος.
– η περιοχή έχει σημαντικό σεισμικό δυναμικό, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό.
– ίσως το ρήγμα έχει “κλειδώσει” πρόσκαιρα. Σε αναμονή λοιπόν».
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: