«Από την 1η Ιουλίου θα αρχίσουν οι εγγραφές, το πότε θα ξεκινήσει θα δούμε γιατί καταρχήν θα πρέπει να συμβληθούν γιατροί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και γραμματέας της Ομοσπονδίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας των Κέντρων Υγείας, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, αναφορικά με το θεσμό του προσωπικού γιατρού.
«Αφορά δύο ειδικότητες, τους ειδικευμένους γενικούς γιατρούς και τους παθολόγους. Στην αρχική φάση εντάσσονται άμεσα οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, παθολόγοι και γενικοί γιατροί. Προχθές βγήκε η σύμβαση ιδιωτών γιατρών οι οποίοι θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ σύμβαση για να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Ο κάθε γιατρός θα μπορεί να έχει μάξιμουμ μέχρι 2.000 ασθενείς βέβαια δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό να πει ”θέλω 1.000 πολίτες ή θέλω 2.000”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο πολίτης για να επισκεφτεί τον προσωπικό γιατρό του θα πρέπει να κλείνει ραντεβού μέσω της πλατφόρμας και κάθε γιατρός ανάλογα με τον αριθμό των ωρών που έχει δώσει και των ασφαλισμένων θα έχει και ωράριο εργασίας στο ιατρείο του. Σε εκείνο το ωράριο μπορεί να τον επισκεφτεί, δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ έβαλα έναν προσωπικό γιατρό μπορώ να τον παίρνω 24 ώρες το 24ωρο για να με δει», υπογράμμισε ο ίδιος.
Έκτακτα περιστατικά
Αναφορικά με τα έκτακτα περιστατικά, η κ. Ανεμοδουρά τοποθετήθηκε λέγοντας: «Θα δίνονται ένα-δύο τηλεφωνικά ραντεβού που μπορεί να είναι για κάποια έκτακτα αλλά πραγματικά έκτακτα. Πρέπει να εναρμονιστούμε όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, έκτακτο δεν είναι ο πονοκέφαλος πριν τρεις μέρες αλλά ο σημερινός πονοκέφαλος για να κάνουμε τον προσωπικό γιατρό ευέλικτο και χρήσιμο».
«Επίσης εάν γραφτεί ο πολίτης σε έναν προσωπικό γιατρό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επισκεφτεί έναν άλλο γιατρό αυτών των ειδικοτήτων της αρεσκείας του για να πάρει μια δεύτερη γνώμη, και επίσης εάν έχει γραφτεί σε έναν προσωπικό γιατρό και επισκεφτεί έναν άλλο γιατρό της ίδιας ειδικότητας για δεύτερη γνώμη δεν σημαίνει ότι θα έχει το αντικίνητρο θα του γράψει ο γιατρός ο δεύτερος τα φάρμακά του χωρίς προσαύξηση. Αν γραφτείς στον προσωπικό γιατρό δεν έχεις rebate στα φάρμακα σε όλες τις ειδικότητες», δήλωσε επιπρόσθετα.