Quantcast

Αναστασία Κοτανίδου: Οι Έλληνες εντατικολόγοι έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίζουν βαριά περιστατικά

Η κα. Κοτανίδου τόνισε πως οι Έλληνες εντατικολόγοι έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίζουν βαριά περιστατικά

Για την ελληνική εμπειρία των εντατικολόγων στις ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας μίλησε η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία.

 

 

Η κα. Κοτανίδου τόνισε πως η ελληνική εμπειρία στις ΜΕΘ είναι διαχρονική και δεν είναι μία εμπειρία που οι εντατικολόγοι απέκτησαν τώρα με την πανδημία.

«Οι ελληνικές μονάδες εντατικής θεραπείας διαχρονικά είχαν μία θνητότητα που ήταν εξαιρετική της τάξεως του 30-35% πανελλαδικά. Για τον λόγο αυτό στην αρχή της πανδημίας μας έφερε σε μία σχετικά καλή θέση σε σχέση με άλλους συναδέλφους στις βόρειες χώρες», ανέφερε η καθηγήτρια.

Η κα. Κοτανίδου τόνισε πως οι Έλληνες εντατικολόγοι έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίζουν βαριά περιστατικά.

«Δεν είχαμε ποτέ εμείς στην Ελλάδα την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουμε περιστατικά μη διασωληνωμένα που έχουν λιγότερα προβλήματα απ’ ότι έχουν όλοι οι βαρέως πάσχοντες στις ΜΕΘ.

Πότε επιδεινώθηκαν τα αποτελέσματα επιβίωσης στις ΜΕΘ

Τα αποτελέσματα επιβίωσης στις ΜΕΘ επιδεινώθηκαν όταν αυξήθηκε η πίεση στο σύστημα Υγείας
Η καθηγήτρια επισήμανε επίσης πως «στο πρώτο κύμα καταφέραμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα επιβίωσης, τα οποία όμως άρχισαν να επιδεινώνονται όσο αυξανόταν η πίεση στο σύστημα Υγείας. Έτσι γενικώς αυτό που μπορώ να πω είναι πως οι εντατικολόγοι στην Ελλάδα έχουν, είχαν και θα έχουν εξαιρετικά καλά αποτελέσματα παρά την εξαιρετικά βαριά κλινική εικόνα στις ΜΕΘ».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αντωνία Κουτσούκου, παρουσίασε την εικόνα που έχουν όσοι ασθενείς περνούν την πόρτα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Βαριά βλάβη στους πνεύμονες, πυρετός, φλεγμονή έχουν όσοι είναι στη ΜΕΘ με κοροναϊό
«Όταν κάποιος βαρέως πάσχων φτάσει στην ΜΕΘ χάνονται οι ιδιότητες της νοσηλείας και οι ασθενείς είναι περίπου το ίδιο. Το σύστημα που πάσχει κυρίως είναι το αναπνευστικό και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη», ανέφερε η κα. Κουτσούκου.

Η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία ανέφερε πως οι περισσότεροι ασθενείς έχουν βαριά βλάβη στους πνεύμονες που αφορούν και τους δύο πνεύμονες, αλλά και 40 πυρετό που δεν πέφτει και μεγάλη αύξηση των δεικτών φλεγμονής. Μάλιστα για όσους έχουν αυξημένα υποκείμενα νοσήματα παρατηρείται και μία αλλά παρόξυνση του υποκείμενου νοσήματος.