Quantcast

Πλήγμα στα τουρκικά σχέδια: Υπογράφεται η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αίγυπτου

Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο

Βαρύ πλήγμα στα τουρκικά σχέδια με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιφέρει η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο, ωστόσο, η Αθήνα είναι αυτή που υπογράφει διακρατική συμφωνία με το Κάιρo.

Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχωρούν σήμερα Τρίτη στην υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας (“Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης”) σε ειδική τελετή.

Σε αυτή θα συμμετέχουν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Νίκος Δένδιας καθώς και οι ομόλογοί τους, ο Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι και ο Σάμεχ Σούκρι.

Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη ήταν η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά η συμφωνία
Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR)
Ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR
Κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω τα σύνορα της Ελλάδας και σε συνέχεια σειράς διπλωματικών συμφωνιών όπως με:

  • Tην Ιταλία το 2000
  • Την Μάλτα το 2008
  • Την Κύπρο το 2014
  • Και την Αίγυπτο το 2022

H ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

“Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα επισκεφθούν αύριο, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, την Αίγυπτο (Κάιρο) όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης», από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Mohamed Zaki.

Μετά την υπογραφή αναμένεται να λάβουν χώρα σύντομες κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ στον Τύπο, περί ώρα 14:15.

Κατόπιν θα λάβει χώρα κοινό γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Sameh Shoukry και Mohamed Zaki, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ihab Nasr, Συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο Υπουργών Εξωτερικών, περί ώρα 17:00.

Οι ανωτέρω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών”.