Αλιβιζάτος στα Παραπολιτικά 90,1: Πολλοί περιβάλλουν με μια «υπέρμετρη κατανόηση» τους αστυνομικούς και το έργο τους μη τυχόν αποδοθούν ευθύνες

«Δεν είναι θέμα ρυθμίσεων, υπάρχουν οι ρυθμίσεις, υπάρχουν οι αρμοδιότητες των Πειθαρχικών Συμβουλίων, υπάρχει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας το κυριότερο υπάρχουν και τα δικαστήρια», σημείωσε

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

 

 

Επιτροπή Αλιβιζάτου

Αναφορικά με την επιτροπή Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία, σημείωσε: «Δουλέψαμε αλλά δεν ενδιάφερε πολύ η δουλειά αυτής της επιτροπής και περίπου στους 6 μήνες από τη σύσταση της εγκαταλείφθηκε. Η επιτροπή αυτή ήταν κάτι καινούργιο και θα έλεγα πολύ προχωρημένο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά γενικά για την Αστυνομία στις Δυτικές χώρες. Κατά πλειοψηφία δεν ήμασταν αστυνομικοί, ήμασταν ακαδημαϊκοί πολίτες υπήρχαν όμως και δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και η δουλειά μας ήταν να δούμε μέσα στο πλαίσιο της Αστυνομίας αν υπάρχουν συνέπειες για τα αστυνομικά όργανα που έχουν κατηγορηθεί και κατά κάποιο τρόπο είναι αμετάκλητη η καταδίκη τους σε περιστατικά αστυνομικής βίας. Ο κ. Χρυσοχοϊδης τότε είχε πάρει αυτή την πρωτοβουλία, ίσως έκανε μια αποκοτιά γιατί λειτουργήσαμε ανεξάρτητα προφανώς και το να δείξεις ότι υπάρχει ένα πνεύμα κακώς νοούμενης αλληλεγγύης όπου τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κάνουν τα στραβά μάτια και δεν αποδίδουν τις ευθύνες που πρέπει στους αστυνομικούς οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν βρεθεί ένοχοι αστυνομικής βίας ήταν αυτό το οποίο τονίσαμε και πράγματι αυτό δεν είχε πολύ-αρέσει τότε».

Και συνέχισε:

«Κάναμε αυτό το πόρισμα αλλά υποτίθεται ότι η δουλειά μας θα συνεχιζότανε. Το αρμόδιο όργανο για τον καταλογισμό ευθυνών σε περιστατικά αστυνομικής βίας -πάλι με μια τροπολογία του κ. Χρυσοχοϊδη- είναι ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος κάνει και τις σχετικές ανακρίσεις. Αυτός στέλνει πίσω στην Αστυνομία το πόρισμα του που λεει ότι ο Α, ο Β είναι υπεύθυνοι για το τάδε περιστατικό της αστυνομικής βίας από εκεί και πέρα εσείς προχωρήστε πειθαρχικά και κάντε ότι νομίζετε. Εμείς αυτό το δεύτερο σκέλος ψάχναμε και πράγματι πηγαίνανε τα πορίσματα του Συνηγόρου του πολίτη και πάρα πολύ συχνά είτε καθυστερούσαν υπέρμετρα, να σας πω ότι υπουργός της σημερινής κυβέρνησης ήταν συνήγορος των περισσότερων αστυνομικών που διώκονταν και με αναβολές επί αναβολών επεδίωκε και πετύχαινε την παραγραφή όλων των σχετικών αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνταν. Από εκεί και πέρα δεν ήταν να απορεί κανείς γιατί δεν γινόταν τίποτα.

Βρήκαμε ότι το θέμα της αστυνομικής βίας σε σχέση με τα δεδομένα και άλλων ακόμη χωρών και συνταγματικά πιο προχωρημένων, από εμάς δεν είναι η χειρότερη χώρα αλλά η ατιμωρησία συντελεί ώστε το πρόβλημα να παραμένει για να μην πω να ενισχύεται. Από εκεί και πέρα το καινούργιο στοιχείο το οποίο προέκυψε στη διετία που πέρασε είναι ότι και η Δικαιοσύνη στην οποία έφταναν αυτά τα περιστατικά δηλαδή τα δικαστήρια επιδεικνύουν μια συνεχιζόμενη επιείκεια έναντι των αστυνομικών. Η πιο ενδιαφέρουσα από τις τελευταίες περιπτώσεις είναι η περίπτωση του Τζακ όπως θυμάστε καταδικάστηκαν δύο πολίτες αλλά οι αστυνομικοί και θα θυμάστε τις σκηνές από το βίντεο, δεν κάναν καλά τη δουλειά τους δεν λεω ότι υπήρχε πρόθεση να χτυπήσουν αυτόν τον άνθρωπο αλλά δεν ξέρανε, ήταν ανίκανοι. Αυτοί οι αστυνομικοί απηλλάγησαν πλήρως».

Ερωτηθείς ποιο θα μπορούσε να είναι το έργο της επιτροπής αν συνεχιζόταν η λειτουργία της, ο κ. Αλιβιζάτος είπε: «Ένα κόκκινο φωτάκι που αναβοσβήνει που λεει ότι «δεν αποδόθηκαν ευθύνες για τα συγκεκριμένα περιστατικά». Την ερχόμενη Δευτέρα είναι μια δίκη για ένα άλλο περιστατικό αστυνομικής βίας στο οποίο ξώφαλτσα είχαμε και εμείς εμπλακεί, τη δίκη της υποθέσεως Ινδαρέ στο Κουκάκι. Προσωπικά αισθάνομαι ότι είναι μια από τις υποθέσεις που σχεδόν έχουν ξεχαστεί, και η Αστυνομία ούτε η ίδια ενδιαφέρεται. Το περιστατικό για το οποίο υπάρχουν αστυνομικές ευθύνες, είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν, είμαι τελείως βέβαιος ότι έχουν εντοπιστεί μόνο στην άλλη πλευρά. Στο αν ο συγκεκριμένος πολίτης με τα παιδιά του εμπόδισαν την αστυνομία να κάνει καλά τη δράση της, το άλλο σκέλος το οποίο ο ίδιος έχει καταγγείλει έχει πάει στις καλένδες. Εδώ για παράδειγμα αν υπήρχε η επιτροπή θα μπορούσε να επισημάνει αυτό το ενδεχόμενο».

Βιασμός στο ΑΤ Ομόνοιας

Αναφορικά με την καταγγελία περί βιασμού στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, ανέφερε: «Δεν σας έχει κάνει εντύπωση ότι στο κλίμα για το οποίο συζητάμε όπου προφυλακίζεται ο καθένας για οτιδήποτε οι δυο συγκεκριμένοι αστυνομικοί, που δεν αρνήθηκαν ότι έκαναν έρωτα με τη συγκεκριμένη κοπέλα απλώς είπαν ότι δεν ήταν βιασμός, είναι ελεύθεροι και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Δηλαδή η έννοια της προσωρινής κράτησης δεν υπάρχει για αστυνομικούς;».

«Δεν είναι θέμα ρυθμίσεων, υπάρχουν οι ρυθμίσεις, υπάρχουν οι αρμοδιότητες των Πειθαρχικών Συμβουλίων, υπάρχει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας το κυριότερο υπάρχουν και τα δικαστήρια αλλά πολλοί περιβάλλουν με μια «υπέρμετρη κατανόηση» τους αστυνομικούς και το έργο τους μη τυχόν αποδοθούν ευθύνες. Σε μια εποχή που έχουμε τουλάχιστον 10 καταδίκες από το δικαστήριο του Στρασβούργου για περιστατικά αστυνομικής βίας τα οποία εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς όσο δεν φαντάζεστε», είπε ακόμη.

«Στα θέματα αστυνομικής βίας δεν νομίζω ότι είμαστε χειρότεροι από πολύ πιο προηγμένες χώρες, το κακό είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κακιά παράδοση, ο ρόλος της Αστυνομίας ιδίως στην αντιμετώπιση του πολιτικού αντιπάλου επί πάρα πολλά χρόνια ήταν εξαιρετικά προβληματικός από εκεί και πέρα μετά την Μεταπολίτευση υπάρχει μια βελτίωση. Νομίζω ότι ήταν λάθος η συγχώνευση Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής όπου δημιουργήθηκε ένα Σώμα 60.000 ανδρών το οποίο είναι πολύ δύσκολο να διοικηθεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος από εκεί και πέρα έχουν πολλά ακόμα να γίνουν κυρίως για την απόδοση ευθυνών», κατέληξε ο κ. Αλιβιζάτος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: