Μέσα σε αποδοκιμασίες και συνθήματα μιας μικρής ομάδας ακτιβιστών, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.
Διαμαρτυρόμενοι πολίτες αλλά και μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τα έργα στον σταθμό Βενιζέλου. Μόλις αντιλήφθηκαν τους υπουργούς ξεκίνησαν τις αποδοκιμασίες, κατηγορώντας την Λίνα Μενδώνη ότι συνεργεί στο “έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου”.
Δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν τους λίγους διαδηλωτές, χωρίς να υπάρξει ένταση.
Όπως γράφει το thesstoday.gr, η υπουργός Πολιτισμού μαζί με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και συνοδεία των γ.γ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Νίκο Ταχιάο και τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας. Νίκο Κουρέτα, έφτασε στον σταθμό Βενιζέλου για επίσκεψη, λίγο πριν την ευρεία σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στα γραφεία της Αττικό Μετρό.
Λίγο πριν τις 13.00 θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη για το μετρό Θεσσαλονίκης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου, στα γραφεία του Μετρό στην παλιά δυτική είσοδο Θεσσαλονίκης.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, εκτός από τους δύο υπουργούς, ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο πρόεδρος της “Αττικό Μετρό ΑΕ”, Νίκος Ταχιάος, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νίκος Κουρέτας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης.
Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η ενημέρωση και ο συντονισμός της κυβέρνησης, των αρμοδίων και των τοπικών φορέων, ώστε να προχωρήσει πλέον η κατασκευή του έργου απρόσκοπτα και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης μέχρι το τέλος του 2023.
Κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι ο σταθμός Βενιζέλου, μετά και το “πράσινο φως” που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή του με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Απόφαση που συνεχίζει να προκαλεί πάντως αντιδράσεις σε όσους προκρίνουν ως μοναδική λύση την κατασκευή του σταθμού με παραμονή των αρχαιοτήτων στο χώρο τους.
Δείτε βίντεο: