Ακρόπολη: Σκουπίδια στη σειρά «περιμένουν» απορριμματοφόρο… (Φωτο)

Ένα περίεργο θέαμα που προξενεί εντύπωση σε κατοίκους και τουρίστες δίπλα ακριβώς από το Μουσείο της Ακρόπολης

Αντώνης Χρυσουλάκης

Εάν βρεθεί κάποιος τις νυχτερινές ώρες στην οδό Μακρυγιάννη, ακριβώς δίπλα από το μουσείο της Ακρόπολης και από τον σταθμό του Μετρό, θα αντικρίσει ένα αρκετά περίεργο θέαμα. Σακούλες σκουπιδιών, από τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται εκεί, είναι «παρατεταγμένες» στη μια άκρη του δρόμου, στηριζόμενες στους κορμούς των δέντρων και περιμένουν το απορριμματοφόρο του Δήμου να τις μαζέψει.

Επισημαίνεται και πάλι ότι το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο είναι πόλος έλξης αμέτρητων τουριστών κάθε μέρα και η εικόνα αυτή σίγουρα δεν είναι η καλύτερη για τη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια που λήφθηκαν οι φωτογραφίες υπήρχαν αρκετοί ξένοι επισκέπτες που περιφέρονταν στην περιοχή και κοίταζαν με έκπληξη καθώς έβλεπαν μερικές γάτες να ρίχνουν τις σακούλες κάτω προκειμένου να βρουν τροφή μέσα σε αυτές. Το timeline.gr βρισκόταν στο σημείο σχεδόν κάθε βράδυ και η κατάσταση που επικρατούσε ήταν ακριβώς η ίδια.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται πλέον είναι τα εξής:

  • Πώς γίνεται στο δρόμο που βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας να επικρατεί αυτή εικόνα;
  • Δεν υπάρχουν κάδοι κοντά προκειμένου τα καταστήματα να πετούν εκεί τα απορρίμματά τους;
  • Μπορεί να κάνει κάτι ο Δήμος προκειμένου να καλυτερεύσει η κατάσταση;

Εδώ και αρκετό καιρό ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμάτων στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Μοναστηρακίου και του Ψυρρή. Όπως εξήγησαν αρμόδιοι του Δήμου που μίλησαν στο timeline.gr, σύμφωνα με αυτό το σύστημα η αποκομιδή γίνεται σε προκαθορισμένες ώρες και σημεία. Οι καταστηματάρχες υποχρεώνονται να αποθηκεύουν σε ειδικούς χώρους τα απορρίμματα και να τα μεταφέρουν τις ώρες που θα γίνει η αποκομιδή στα σημεία που έχουν οριστεί. Το σύστημα για όσο καιρό βρίσκεται σε ισχύ έχει αποφέρει καρπούς και η εικόνα των συγκεκριμένων περιοχών έχει βελτιωθεί. Βέβαια, είναι απορίας άξιο γιατί αυτό το σύστημα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην οδό Μακρυγιάννη και τα σκουπίδια πετιούνται στην κυριολεξία στο πεζοδρόμιο, αμαυρώνοντας έτσι την εικόνα ενός εκ των τουριστικότερων σημείων της Αθήνας.