Quantcast

Ακρίτα: Ο Μεταξάς δεν είπε ποτέ ΟΧΙ

Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτας για την 28η Οκτωβρίου

“Με έναν δεκάλογο ιστορικής μνήμης”, επέλεξε η Έλενα Ακρίτα να ευχηθεί χρόνια πολλά στους Έλληνες για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, βάζοντας στο στόχαστρο τον Ιωάννη Μεταξά.

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που η κ. Άκριτα έχει απασχολήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις της. Στόχος της αυτή τη φορά αποτέλεσε ο Ιωάννης Μεταξάς, για τον οποίο έγραψε μια εκτενή ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook υποστηρίζοντας:

 

«Το ΟΧΙ ο Ιωάννης Μεταξάς δεν το είπε ποτέ. Ιστορικά, δεν προκύπτει από πουθενά. Στη συνάντηση Μεταξά – Γκρατσι (του Ιταλού πρέσβη), ήταν μόνον οι δυο τους χωρίς μάρτυρες. Συνεπώς, δεν έχουμε παρά μόνο τις ανεπιβεβαίωτες γραπτές μαρτυρίες των δυο ανδρών.»

 

Ολόκληρη η ανάρτηση της κ. Ακρίτας

 

 

28η Οκτωβρίου 1940. Χρόνια πολλά με έναν δεκάλογο ιστορικής μνήμης.

 

 

 

«Οι ιδέες μας είναι πάντοτε και έχουν για κίνητρο, αφετηρία και σκοπό την εξύψωση και την ευημερία του ελληνικού λαού και του έθνους. Και σήμερα, ακριβώς διότι μένουμε πιστοί στις αρχές μας και διότι έχουμε για έμβλημά μας “Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού” τασσόμεθα ανεπιφύλακτα στο πλευρό της κυβέρνησης, που διευθύνει την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον επιδρομέα» («Ριζοσπάστης», 28/10/1945).

 

 

 

«Είμεθα ουδέτεροι εφ’ όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτε δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία.»

 

 

 

«Η προσχώρησις (της Ελλαδας στον φασισμό) θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος». Όμως η τριχοτόμηση της χώρας – αυτό απαιτούσαν Χιτλερ και Μουσολίνι – δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αποδεκτή από τον ελληνικό λαο. Επιπλέον, ο Μεταξάς θεωρούσε (και ορθως) ότι οι εκλεκτοί του θα χάσουν τον πόλεμο.

 

 

Στο βιβλίο του “Τα Χρόνια του Μεγάλου Πολέμου”, ο – το 1982 με την νομιμοποίηση της Εθνικής Αντίστασης ανανήψας – Παναγιωτης Κανελλόπουλος γραφει:
«Πρέπει να είμεθα, χωρίς άλλο, ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ εις τον Ιωάννη Μεταξά, διότι είπε, ολομόναχος, εις το σκοτάδι της νυκτός, το μέγα ΟΧΙ. Λέγουν όσοι αντικρίζουν με εμπάθεια και αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της ιστορίας, ότι το ΟΧΙ δεν το είπεν ο Μεταξάς. Ότι το είπεν ο Ελληνικός Λαός. Ναι, το είπεν ο Ελληνικός Λαός, αλλά αφού το είχε ειπή ο Μεταξάς.
 

 

 

«Ο Μεταξάς ως άτομο, ήταν, νομίζω, ο πιο δυνατός από τους γνωστούς πολιτικούς που είχαν απομείνει. Αυταρχικός, εγωκεντρικός, φανατικός, εμπαθής, βέβαια. Αλλά είχε και το περισσότερο μυαλό και το περισσότερο σθένος».