«Ποτέ δεν είναι οι μέρες ποιητικές και ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται η ποίηση. Και όσο λιγότερο ποιητικές είναι τόσο πιο κόντρα πρέπει να πηγαίνεις» είχε πει με νόημα ο Τίτος Πατρίκιος μετά την βράβευσή του, το 2008, από την Ακαδημία Αθηνών, για σύνολο του έργου του. Κι όμως τα μέλη του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, που πριν λίγα χρόνια βράβευσε τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα ποιητή, δεν έδωσαν την συγκατάθεσή τους προκειμένου να ανακηρυχθεί και ο ίδιος Ακαδημαϊκός, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και δυσμενή σχόλια.
Ο σπουδαίος ποιητής, 94 ετών σήμερα, έθεσε υποψηφιότητα για την έδρα της ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών η οποία παραμένει κενή από τον θάνατο της Κικής Δημουλά, τον Φεβρουάριο του 2020. Η υποψηφιότητά του, ωστόσο, έλαβε συνολικά 13 ψήφους με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνεται το απαραίτητο 50+1% των μελών της, δηλαδή 19 ψήφοι, και έτσι η ψηφοφορία κρίθηκε άγονη. Το γεγονός, μάλιστα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η Ακαδημία Αθηνών είχε καλέσει τον Τίτο Πατρίκιο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα προκειμένου να διορθωθεί το λάθος που είχε γίνει κατά το παρελθόν, όταν επίσης δεν εξελέγη μέλος της, καθιστά το «φάουλ» ακόμη πιο ισχυρό. Γιατί, πραγματικά δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος πως είναι δυνατόν να αποκλείεται μιας τόσο σημαντική προσωπικότητα από ένα υψηλού κύρους εθνικό ίδρυμα που έχει ως διαχρονικό στόχο αλλιέργεια και προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Να σημειωθεί πως για την έδρα ποίησης τη Ακαδημίας Αθηνών είχαν θέσει υποψηφιότητα και οι ποιητές Νάσος Βαγενάς και Μιχάλης Γκανάς οι οποίοι επίσης δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους.
Να προσθέσουμε, επίσης, πως σε αντίθεση με τις υποψηφιότητες των τριών ποιητών, αυτή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπη Παυλόπουλου απέσπασε τις απαραίτητες ψήφους της ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών και εξελέγη, πριν από λίγες ημέρες, τακτικό μέλος της στην έδρα Δημόσιου Δικαίου.
Ανάμεσα στα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών συμπεριλαμβάνονται εξέχουσες προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης και των γραμμάτων μεταξύ των οποίων οι Δημήτριος Νανόπουλος, Σταμάτιος Κριμιζής, Χρήστος Ζερεφός, Θανάσης Βαλτινός, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Λουκάς Παπαδήμος, Μανώλης Κορρές, Λεωνίδας Καβάκος κ.α.