Αιγιάλεια: Κόσμος σε απόγνωση, αναζητά σανίδα σωτηρίας σε Πρόνοια και Μητρόπολη

Ιστορίες που σφίγγουν το στομάχι από τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο και την αντιδήμαρχο Πρόνοιας

Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πραγματικά απελπιστική. Σε καθημερινή βάση, ολοένα και αυξάνεται, με δραματικούς ρυθμούς και ακόμα πιο δραματικούς τόνους, η προσέλευση ανθρώπων, τόσο στις κοινωνικές δομές του Δήμου Αιγιάλείας όσο και σε αυτές της Ιεράς Μητρόπολης.

Τα όσα καταθέτουν και περιγράφουν στην «ΠτΔ» ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος και η αντιδήμαρχος Πρόνοιας Διαμάντω Καρτσωνάκη – Βασιλακοπούλου, προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι και στην καρδιά. Κόσμος που δεν έχει να φάει, που αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του, που παρακαλά να του πληρώσουν λογαριασμούς. Ανθρωποι της διπλανής πόρτας. Νοικοκύρηδες μέχρι «χθες», που αναγκάστηκαν να «ζητιανεύουν». Πικρές, καθημερινές ιστορίες…

Τα λόγια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, Ιερώνυμου, στην «ΠτΔ», και ο τόνος της φωνής του, ήταν ανατριχιαστικά. Μιλούσε και έβγαινε πηγαία από μέσα του η συγκίνηση, η αγωνία, η ανησυχία. Και μίλησε με ευθύτητα, χωρίς να επιχειρήσει να καλλωπίσει ή να στρογγυλέψει την κατάσταση.

«Η προσέλευση ανθρώπων στις δομές της Μητροπόλεως αλλά και στην ίδια τη Μητρόπολη έχει αυξηθεί το τελευταίο 6μηνο, και ειδικά τους τελευταίους μήνες, δραματικά. Χωρίς να υπερβάλω, θα σας πω ότι έχουμε μια αύξηση 80% στις δομές και 100% σε καθημερινή βάση στη Μητρόπολη, από ανθρώπους που είναι σε απόγνωση και μας ζητούν χρήματα για να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος και νερού.

Ερχονται στη Μητρόπολη και περιμένουν από εμάς μια βοήθεια. Ερχεται κόσμος σε απελπιστική κατάσταση, κυρίως λόγω των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος. Προχθές ήρθε συμπολίτης με λογαριασμό 700 ευρώ και σχεδόν έκλαιγε, εκλιπαρούσε. Ενας άλλος με λογαριασμό νερού 400 ευρώ. Και αρκετοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Και δυστυχώς αδυνατούμε να τους βοηθήσουμε τους περισσότερους. Μακάρι να γινόταν. Το ταμείο της Μητροπόλεως έχει αδειάσει. Σας το λέω με πόνο ψυχής. Και δυστυχώς, η κατάσταση αυτή , πολύ φοβάμαι, πως θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Η Μητρόπολη κάνει ό,τι μπορεί. Κα εγώ, σε προσωπικό επίπεδο, κάνω και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Το νιώθω και το κάνω με την ψυχή μου. Ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος του μισθού μου το προσφέρω στη Μητρόπολη. Και ξέρετε γιατί; Γιατί διαπιστώνω ότι υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη ακόμα και το 1 ευρώ. Μη θεωρούμε δεδομένο ότι, επειδή κάποιοι από εμάς έχουμε το 1 ευρώ εύκολο, ισχύει το ίδιο για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν το έχουν καν αυτό! Ανθρωποι που είχαν τις δουλειές τους και ζούσαν αξιοπρεπώς, βρέθηκαν ξαφνικά ξεκρέμαστοι. Μόνο μια επιλογή έχουμε: να βοηθάμε ο ένας τον άλλον».

Η αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη, αποκάλυψε στην «ΠτΔ» ότι ο κόσμος που προσέρχεται στην Πρόνοια και κρέμεται από πάσης φύσεως επιδόματα και προσφορές του Δήμου διαρκώς και μεγαλώνει.

«Δυστυχώς, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των συμπολιτών μας που ζητούν συμπαράσταση. Μαζί, και λογικό είναι, έχει αυξηθεί πάρα πολύ και ο αριθμός επιδομάτων που χορηγεί η Πρόνοια. Επιδόματα διατροφής, ενοικίου, τα πάντα. Και συνεχώς αυξάνονται σε σύγκριση με πέρυσι. Η ανεργία έχει αυξηθεί πολύ και συμπαρασύρει πολλά. Υπάρχει κόσμος που αδυνατεί να βγάλει τον μήνα, που μας παρακαλά για μια βοήθεια. Θα σας πω τούτο: φέτος το Πάσχα δώσαμε φαγητό και τρόφιμα, προσφορές από σούπερ μάρκετ, σε πολύ περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Και σκέφτομαι τώρα, μέσα στο καλοκαίρι να το επαναλάβουμε. Γιατί νιώθουμε πως υπάρχει κόσμος που το περιμένει. Η Πρόνοια έχει πάρει δυστυχώς τα πάνω της. Αυτό δεν είναι θετικό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ‘πρεπε αυτός ο κόσμος να μπορεί να ζει χωρίς τη δική μας συμπαράσταση. Εδώ, όμως, φαίνεται και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας: ότι δεν αφήνει τους πολίτες που έχουν ανάγκη στο έλεος του Θεού. Λόγω της πανδημίας και της κατάστασης που προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα, η ανεργία ανέβηκε, κόσμος έχασε τη δουλειά του. Ηρθε τώρα και η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και προκάλεσε κι άλλα σοβαρά προβλήματα στο ενεργειακό και στην ακρίβεια, και η κατάσταση χειροτέρεψε».

Πηγή: pelop.gr