Quantcast

Αιγαίο: Αποκλιμάκωση και κινητικότητα γύρω από το Oruc Reis – Η τουρκική πλευρά δείχνει διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επιφυλακτική ως προς την επόμενη κίνηση της Τουρκίας είναι η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις στελεχών της, σχετικά με την «αποκλιμάκωση» στο Αιγαίο.

Η τουρκική πλευρά δείχνει πως είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω και να σταματήσει τις προκλήσεις, όμως από την μία τα τουρκικά δημοσιεύματα και από την άλλη, «εμπρηστικές» δηλώσεις, κάνουν την ελληνική πλευρά να κρατά «μικρό καλάθι» για το αν τα πράγματα θα κυλήσουν ήρεμα με την γείτονα χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωνε χθες πως όντως η Τουρκία οδεύει προς μία αποκλιμάκωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο, όπως σημείωσε, ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Άμυνας, των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και στους ναυστάθμους», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας στο Mega, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει γιατί η ελληνική πλευρά παραμένει επιφυλακτική, είναι τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τα «αιτήματα» της χώρας τους, ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις με την Αθήνα. Σε συνέντευξη στην «Μιλιέτ» ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα της Μεσογείου και έθεσε «κόκκινες γραμμές», αναφερόμενος στην Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου.

«Η Τουρκία σήμερα έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη. Επομένως είναι προφανές πως ό,τι παιχνίδι και να προσπαθήσουν να παίξουν στη Μεσόγειο δεν θα πετύχει. Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος. Καμιά λύση που δεν βασίζεται στην πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί κόκκινη γραμμή μας. Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την ΤΔΒΚ είναι κόκκινες γραμμές μας», είπε χαρακτηριστικά ο Οκτάι και έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου!

«Αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή, αν κοιτάξουμε, αντίθετα, με τι συμφωνίες τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατιωτικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. Ό,τι απαιτείται γι’ αυτό θα γίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών», κατέληξε.

Ιδια προκλητική στάση κράτησε και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως δεν «κατανοεί» την στάση της Ελλάδας, σχολιάζοντας πως «η Αγία Σοφία ήταν τζαμί από το 1453»

Πέρα από τις δηλώσεις Δένδια, κι άλλα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απρόβλεπτη και γι’ αυτό κρατούν επιφυλακτική στάση. Χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την πιθανότητα διαλόγου με την Τουρκία, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, διευκρινίζοντας ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας.

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωνε χαρακτηριστικά πως «με την Τουρκία ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς», τονίζοντας με την σειρά του, πως διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς εκβιασμών.

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ εξακολουθούν να προκαλούν σύγχυση αναφορικά με το Oruc Reis. Αν και αυτό φαίνεται να παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, εξακολουθούν να βγαίνουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως κινείται για γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, το sigmalive στην Κύπρο, αναφέρει δημοσίευμα τουρκικού πρακτορείου, το οποίο αναφέρει πως το ωκεανογραφικό πλοίο «ετοιμάζεται» να πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και «προετοιμάζεται» για να πάει στη νέα του θέση.

Η ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, έχει κινητοποιήσει αυτόματα, αρκετούς διεθνείς παίκτες. Η Γερμανία, συνεχίζει να προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας ωστόσο τον Ερντογάν πως αν πραγματοποίησει τις απειλές του, η Αθήνα θα είναι έτοιμη να απαντήσει. Στάση κατά της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανοιχτά και η Γαλλία δια στόματος Μακρόν, καθώς και η Αυστρία.