«Είναι δεδομένη η πρόθεσή μας, όχι μόνο να τους υποδεχτούμε στον νομό μας, αλλά θα επιδιώξουμε κιόλας όποιοι δεν έχουν σπίτια για να γυρίσουν πίσω, να τους δοθεί η δυνατότητα να μείνουν μόνιμα εδώ εάν το επιθυμούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του συνεταιρισμού ΑΕΣ Θράκης, Θανάσης Μαλτεπιώτης διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και πρόθεση από την κοινωνία μας να βοηθήσουμε τον κόσμο της Ουκρανίας, είτε είναι Έλληνες ομογενείς, είτε Ουκρανοί πολίτες και μπορούμε να προσφέρουμε και δουλειά σε όσους τη χρειάζονται».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαλτεπιώτης σημείωσε ότι αντιπροσωπεία Ελλήνων από διάφορους αγροτικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, είχαν προχωρήσει στις σχετικές επαφές και επρόκειτο να μεταβούν στην Μαριούπολη της Ουκρανίας το τρέχον διάστημα, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και «να έρθουν στην Βόρεια Ελλάδας περί τα 1000 άτομα, για να βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες στη συγκομιδή σπαραγγιών και σε άλλες αγροτικές εργασίες σε Ημαθία, Πέλλα και Χαλκιδική». Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, «οι εξελίξεις μας πρόλαβαν και δεν καταφέραμε να μεταβούμε στην ουκρανική περιοχή». Υπογράμμισε επίσης ότι είχαν προγραμματιστεί διάφορες συναντήσεις και στην Οδησσό και στο Κίεβο, σε συνεννόηση με την ελληνική ομογένεια και τα προξενεία στη χώρα.
Η Βόρεια Ελλάδα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχει ανάγκη να απασχολήσει περί τους 20.000 εργάτες γης, ενώ μόνο στον νομό Έβρου είναι απαραραίτητα 1000 άτομα από τα μέσα Μαρτίου, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου για τη συγκομιδή λευκού σπαραγγιού, μεταξύ άλλων προϊόντων.
Στην περιοχή του Έβρου 250 οικογένειες καλλιεργούν περί τα 2.200 στρέμματα λευκού σπαραγγιού, με την απόδοση να υπολογίζεται σε 800 κιλά/στρέμμα και το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 800 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με τον κ. Μαλτεπιώτη. Το Τυχερό Έβρου βρίσκεται 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Έβρου, ενώ έχει πληθυσμό 2.311 κατοίκων.