Σε μήνυση σε βάρος επτά μαθητών και της Διεύθυνσης Γυμνασίου του Αγρινίου, προχώρησε η μητέρα μαθητή που δέχθηκε επίθεση από συμμαθητές του πριν λίγες μέρες.
Μια επίθεση μάλιστα, που καταγράφτηκε σε κινητά μαθητών και κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό στις 11 Νοεμβρίου από τη μητέρα του μαθητή, που πήγε στο σχολείο και βρήκε τον 13χρονο γιο της χτυπημένο στο πρόσωπο και κλαμένο. Ρωτώντας τον, ενημερώθηκε πως εκείνη την ημέρα και την ώρα που σχολούσε, δέχθηκε την επίθεση συμμαθήτριας του που τον χτύπησε βίαια στο πρόσωπο, επανειλημμένα. Η επίθεση αυτή έγινε ενώπιον έξι ακόμη μαθητών που κατηγορούνται ότι την παρότρυναν και γελούσαν σε βάρος του μαθητή.
Αυτό φαίνεται και στο σχετικό video που αναρτήθηκε στο Ιnstagram και στο Tik Tok από την μαθήτρια. Η μαθήτρια φέρεται να έδρασε κατόπιν παρότρυνσης ενός μαθητή και στη συνέχεια όσοι παρακολουθούσαν την επίθεση, γελούσαν και χλεύαζαν τον 13χρονο, που κρατούσε προτεταμένο το χέρι του, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τα χτυπήματα, χωρίς όμως να απαντά σε αυτά.
Η λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία ήταν συνεχόμενη και συνεχής
Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», μίλησε ο δικηγόρος της οικογένειας του 13χρονου μαθητή, Παντελής Βαμβακάς, αλλά και o Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσής.
«Το ζήτημα δεν είναι πρωτίστως νομικό. Έχει κοινωνικές διαστάσεις, που η μητέρα του μαθητή πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει. Το περιστατικό έγινε στις 11 Νοεμβρίου στο σχόλασμα στον προαύλιο χώρο του σχολείου, παρουσία πολλών άλλων μαθητών. Η λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία ήταν συνεχόμενη και συνεχής και εξακολουθεί να γίνεται ακόμα και σήμερα. Υπάρχουν αναρτήσεις στο Tik Tok περιστατικών.
Την επόμενη μέρα η μητέρα πήγε και κατέθεσε το περιστατικό. Από τις 11 έως και την προηγούμενη Παρασκευή, από το σχολείο δεν έγινε καμία ενέργεια ούτε από τους καθηγητές και το παιδί λείπει από το σχολείο 15 μέρες», δήλωσε ο Παντελής Βαμβακάς, δικηγόρος της οικογένειας του 13χρονου μαθητή, στο MEGA.
«Η μήνυση έχει γίνει εις βάρος των παιδιών αλλά και του σχολείου. Ακόμα γίνονται αυτά τα πράγματα. Το παιδί είναι σε μία κακή κατάσταση, φοβάται να πάει στο σχολείο, δέχεται επιθετικά μηνύματα από τους συμμαθητές του», πρόσθεσε.
«Σε αυτή την ιστορία δεν θα υπάρξουν νικητές και νικημένοι. Είναι σοβαρό ζήτημα και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, όμως έχει μεταλλαχθεί το φαινόμενο στα social media πλέον. Τα σχολεία δεν έχουν τους θεσμούς να διαχειριστούν. Θα αναζητηθούν ευθύνες», τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας του 13χρονου μαθητή, Παντελής Βαμβακάς.
Η ευθύνη του σχολείου
«Δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για το συμβάν, σήμερα το μαθαίνουμε. Θα ερευνήσω το περιστατικό διεξοδικά και θα αποδοθούν ευθύνες. Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα τώρα τελευταία, είναι κοινωνικό φαινόμενο. Τίποτα να μην μένει κρυφό. Είναι υπευθυνότητα και αρμοδιότητα του σχολείου να διαχειριστεί το πρόβλημα», δήλωσε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσής.
«Έχουμε δημιουργήσει έναν φορέα, που θα διαπερνά από το επίπεδο σχολικών μονάδων έως και το εκπαιδευτικό προσωπικό και προγράμματα επιμόρφωσης και πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία παιδαγωγική κουλτούρα στα σχολεία και μηδενική ανοχή», ανέφερε ο κ. Κοπτσής.