Αδειάζει το κέντρο της Αθήνας από φορτηγά – Το νέο σχέδιο που προτείνεται

Κανένα φορτηγό δεν θα μπορεί να εισέλθει στα όρια του Δήμου Αθηναίων πριν τις 21.00 μ.μ.

«Μπλόκο» στην κυκλοφορία των φορτηγών κατά τη διάρκεια της ημέρας επιθυμεί ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει μεταβιβάσει το αίτημά του στην Περιφέρεια. Ειδικότερα, κανένα φορτηγό δεν θα μπορεί να εισέλθει στα όρια του Δήμου Αθηναίων πριν τις 21.00 μ.μ., εφόσον εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής το αίτημα του Δ.Σ. του δήμου για αλλαγή του ωραίου τροφοδοσίας των καταστημάτων, κάτι που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού «εμφράγματος», που δημιουργείται στην πόλη.

Συγκεκριμένα, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, αποφασίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία να προχωρήσει το σχετικό αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και προς κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, με στόχο την αλλαγή του ωραρίου τροφοδοσίας και την εφαρμογή του από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί (21.00 – 09.00).

Κανένα φορτηγό δεν θα μπορεί να εισέρχεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων μέσα στην ημέρα, μετά την υλοποίηση αυτού του νέου μέτρου, διευκολύνοντας ουσιαστικά τους κατοίκους και εργαζόμενους του κέντρου και αποκαθιστώντας εν τέλει την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

«Χρειάζονται καθαρές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της πόλης. Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή αυτού του εξαιρετικά προβληματικού ωραρίου, που αποδεδειγμένα δυσκολεύει τη ζωή όλων όσοι κινούνται και εργάζονται στα όρια της Αθήνας. Από σήμερα κιόλας, αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να απαλειφθούν οι εξαιρέσεις που προκαλούν ”εμφράγματα” στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εφαρμοστεί το νέο ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων -9 το βράδυ με 9 το πρωί- το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες μας θα αποσυμφορήσει το κέντρο και θα βελτιώσει τη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Το δημοτικό συμβούλιο σήμερα έλαβε μία κρίσιμη απόφαση, η οποία ευελπιστούμε -με την καλή συνεργασία των αρμόδιων φορέων- να φτάσει σύντομα και στην εφαρμογή της», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά την εισήγησή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Κορομάντζος, αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία και τους κοινόχρηστους χώρους, στην εισήγησή του, ανέφερε ότι η πρόταση για απαγόρευση της φορτοεκφόρτωσης από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, αφενός καλύπτει και τις απόψεις του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων φορέων, αφετέρου είναι δυνατή και η αστυνόμευση της εφαρμογής του μέτρου. «Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο να δώσουμε μια σημαντική ανάσα στην πόλη» τόνισε ο κ. Κορομάντζος.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ισχύον ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων για επιχειρήσεις, υπεραγορές και λοιπά καταστήματα προβλέπει απαγόρευση τροφοδοσίας από τις 07.00 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, εντός δακτυλίου.