Με τον συνηθισμένο χυδαίο τρόπο του επέλεξε να… γιορτάσει την Ημέρα της Γυναίκας ο Αχιλλέας Μπέος.
Ο δήμαρχος Βόλου, γνωστός για τις απαράδεκτες απόψεις του για τις γυναίκες, εκτόξευσε έναν ακόμα σεξιστικό οχετό, τον οποίο ο ίδιος αποκάλεσε «ανέκδοτο», μπροστά σε δεκάδες γυναίκες που… γελούσαν, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη οργή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέος βρέθηκε προ ημερών σε εκδήλωση της ένωσης γυναικών Νέας Αγχιάλου, που είχε την… έμπνευση να τον καλέσει σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Εκεί θέλησε να πει ένα ανέκδοτο, το οποίο λειτούργησε περισσότερο ως «ξέπλυμα» στους απανταχού βιαστές, παρά ως αστείο.
Πρόκειται για «ανέκδοτο», απ’ αυτά τα «αστειάκια» αντρών «παλαιάς κοπής», που θεωρούν τις γυναίκες ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Που υποβιβάζουν το γυναικείο φύλο και αργότερα νιώθουν περήφανοι για το επίτευγμά τους αυτό.
Με τι βρήκε να κάνει «χιούμορ» ο δήμαρχος Βόλου; Με τον βιασμό!
Όσοι έχετε γερό στομάχι μπορείτε να διαβάσετε το ανέκδοτο παρακάτω:
«Είναι ο σύζυγος στο σπίτι και η γυναίκα λείπει δύο μέρες. Ανησυχεί ο σύζυγος κι εκεί που είναι έτοιμος να πάρει την αστυνομία, επιστρέφει η γυναίκα. ‘Πού ήσουν αγάπη μου;’ ρωτάει ο σύζυγος. ‘Ερχόμουν στο σπίτι και σταμάτησαν δύο, με έβαλαν στο αυτοκίνητο και με πήγαν σε μια μονοκατοικία που με βίαζαν τρεις μέρες’ απαντά η σύζυγος. ‘Μα έλειπες μόνο δυο μέρες’ διερωτάται ο άντρας για να του απαντήσει η γυναίκα ‘θα πάω και σήμερα’»
Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αχ. Μπέος προσβάλλει δημόσια —και μάλιστα μπροστά σε γυναίκες που χειροκροτούν— το γυναικείο φύλο. Το έπραξε με ανάλογης αισθητικής άθλιο «αστειάκι» το 2019, πάλι την Ημέρα της Γυναίκας.
Έντονες αντιδράσεις
Για το εν λόγω συμβάν εξέδωσαν ανακοίνωσή οι «Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου».
«Την 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Μέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών, διάλεξε ο δήμαρχος Βόλου Α. Μπέος για να ξεπλύνει τους βιαστές και την πράξη του βιασμού, μέσα από ένα δήθεν αστείο που ξεστόμισε κατά την επίσκεψή του στην Ένωση Γυναικών Νέας Αγχιάλου» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα «Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου»
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
- Στην Ελλάδα διαπράττονται 5.000 βιασμοί κάθε χρόνο, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα τη βάναυση προσβολή της ψυχικής και της σωματικής υπόστασης των θυμάτων.
- Τους τελευταίους μήνες μας έχει συγκλονίσει ο ομαδικός βιασμός της Γεωργίας Μπίκα, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά και των ανήλικων κοριτσιών από τον ιερέα στα Κάτω Πατήσια.
- Μετά την δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ξεκίνησε το ελληνικό κίνημα #metoo, κατά το οποίο δεκάδες γυναίκες βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν τους βιαστές τους και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Έτσι βγήκαν στην επιφάνεια οι υποθέσεις Φιλιπππίδη, Λιγνάδη (που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη), κα.
Ο βιασμός προσβάλλει θανάσιμα τη γενετήσια ελευθερία και την αξιοπρέπεια του θύματος. Το θύμα καλείται να ζήσει δια βίου με ένα βαθύ τραύμα.
Κινήματα όπως το #metoo προέκυψαν από την ανάγκη να μαθευτούν τα προβλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας. Τα φεμινιστικά κινήματα ιστορικά παλεύουν για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών και ταυτόχρονα για την ανατροπή των πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας που είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία.
Γι’ αυτό, λοιπόν, το ανέκδοτο του Α. Μπέου δεν είναι αστείο, είναι ΝΤΡΟΠΗ, είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ, είναι εγκληματικό ΞΕΠΛΥΜΑ των βιαστών!
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Βόλου μιλά και πράττει με τον πλέον σεξιστικό τρόπο. Στις 8 Μαρτίου του 2019 είχε αποκαλέσει δημόσια και μπροστά στις κάμερες όλες τις γυναίκες “π@@@@νες”, με ένα άλλο αντίστοιχου επιπέδου ανέκδοτο(βίντεο 2). Ενώ εδώ και χρόνια έχει επανειλημμένα προσβάλει με τον πιο χυδαίο και σεξιστικό λόγο γυναίκες συμβούλους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και γυναίκες δημοσιογράφους.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το προβληματικό γεγονός ότι γυναίκες και άντρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Νέας Αγχιάλου χειροκροτούν ένθερμα και γελάνε με το «αστείο» του δημάρχου. Αυτό δείχνει πως -είτε το ακροατήριο συμφωνεί με αυτές τις απόψεις είτε όχι- ο δημόσιος σεξιστικός λόγος και τέτοια “αστεία” ουσιαστικά εκπαιδεύουν την κοινωνία στις πατριαρχικές αντιλήψεις που είναι πολύ βλαβερές και βαθιά ριζωμένες μέσα στην κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε καθημερινά όλο το φάσμα της βίας που ζούνε οι γυναίκες.
Αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι γυναίκες από τον Δήμο είναι πολιτικές και μέτρα για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και καθημερινή προσπάθεια για να σταματήσουν οι βιασμοί, και όχι “αστεία” από το στόμα του δημάρχου που να δικαιολογούν και να ξεπλένουν τους βιαστές.
Το συμπέρασμα της υπόθεσης είναι ότι για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Βόλου πόσο μακριά είναι από την κατανόηση της σημερινής κατάστασης, όπως και της θέσης των γυναικών. Ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι μαζί μας, αλλά απέναντί μας».