Quantcast

Αχαΐα: Κατηγορίες για εμπλοκή αστυνομικών της ασφάλειας για δοσοληψία

Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για αστυνομικούς αναλύονται στο πολυσέλιδο πόρισμα Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης

Μία υπόθεση με κλεμμένα μηχανάκια έχει αναστατώσει την Αχαΐα, δεδομένου ότι έχουν εμπλακεί και ονόματα αστυνομικών της ασφαλείας που κατηγορούνται για δοσοληψία.

Ειδικότερα, στα χέρια του αστυνομικού διευθυντή Αχαΐας, ταξίαρχου Γιάννη Κυριακόπουλου βρίσκεται πλέον, το πολυσέλιδο πόρισμα της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης (ΠΔΕ) κατά την οποία ελέγχθηκε ο τρόπος διαχείρισης από αξιωματικούς του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας που αφορά στην υπόθεση σύλληψης τον περασμένο Απρίλιο 38χρονου Πατρινού που έκλεβε μηχανάκια και της απόδοση μέρους των χρημάτων, από το κατασχεθέν ποσό των 8.670 ευρώ που βρέθηκε στο σπίτι του, σε θύμα κλοπής δικύκλου που τυγχάνει να είναι ένστολος.

Φέρεται, πως στον αστυνομικό δόθηκαν περίπου 4.000 ευρώ, που κατά δήλωσή του -στην αναφορά κλοπής του οχήματος- τα είχε στην μπαγκαζιέρα.

Ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», βάσει των στοιχείων που προέκυψαν κατά τη διενέργεια της πολύμηνης έρευνας προκύπτουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση είτε στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, είτε μέσω υπηρεσιακών ενεργειών. Για τον λόγο αυτό αντίγραφο των 100 και πλέον σελίδων της ΠΔΕ διαβιβάστηκε με την ένδειξη «εμπιστευτικό» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας. Κατά πληροφορίες στο περιεχόμενο περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια, τα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα που αναλογούν στον καθένα χωριστά, από τους εμπλεκόμενους ένστολους.

Ξηλώθηκαν ακόμη και ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Αρχικά, αν και κάποιες «φωνές» σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της προκαταρκτικής έρευνας δεν δίσταζαν να εκφράζουν δημόσια στους διαδρόμους και τα γραφεία της Ερμού, ότι η υπόθεση θα τεθεί… στο αρχείο (!), πλέον φαίνεται πως αυτή λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Μάλιστα άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν, ότι τα όσα αναμένεται να ακολουθήσουν είναι ικανά να προκαλέσουν «σεισμό» στην τοπική ΕΛΑΣ. Όπως είχε αποκαλύψει η «Π», στο πλαίσιο της εσωτερικής υπηρεσιακής έρευνας «ξηλώθηκαν» ακόμα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι εστάλησαν για εξέταση στα κεντρικά της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην Αθήνα.

Το προσεχές διάστημα οι εμπλεκόμενοι, αναμένεται να κληθούν από την Εισαγγελία για να δώσουν εξηγήσεις για ενέργειες που φέρεται να μην ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία, με πηγές να αναφέρουν στην «Π», ότι «ήρθε η ώρα να βγουν όλα στον αέρα». Επιπλέον, τα πρόσωπα στα οποία αποδίδονται πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες μέσω του πορίσματος, θα κληθούν και υπηρεσιακά σε απολογία στο πλαίσιο διενέργειας Ενορκης Διοικητής Εξέτασης (ΕΔΕ). Η απόφαση κατά πληροφορίες πρόκειται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Τι λέει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Ψάχθηκε σε βάθος η υπόθεση από έμπειρο αξιωματικό. Εμείς θα την μελετήσουμε και αναλόγως θα πράξουμε. Θέλουμε να ερευνηθεί σε βάθος και να απονεμηθεί δικαιοσύνη, όπου υπάρχουν ευθύνες και παράλληλα να μην αδικηθεί κάποιος που ενδεχομένως δεν φταίει. Όποιος έχει κάνει κάτι που δεν πρέπει, είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του», ανέφερε στην «Π» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα επιδείξει για τη συγκεκριμένη υπόθεση η φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μήνυση για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», υπέβαλε στον διενεργούντα την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση -αστυνομικό υποδιευθυντή, ένας εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Κίνηση που προκαλεί προβληματισμό, καθώς πρόκειται για διαδικασία που δρομολογήθηκε, κατόπιν σχετικής εντολής από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα προκλήθηκε κατόπιν υποβολής έγγραφης αναφοράς προς τον αστυνομικό διευθυντή Αχαΐας, από αξιωματικό που κατείχε επιτελική θέση στην εν λόγω υπηρεσία, επικαλούμενος, εξ αφορμής δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου, «εσωτερικές» διαρροές με στόχο τη δυσφήμιση του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας.

Το χρονικό

Η «διαμαρτυρία» του συλληφθέντος για κλοπές δικύκλων, όταν βρέθηκε ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, πως δεν ευθύνεται εκείνος για την κλοπή του δικύκλου του αστυνομικού -δεν εντοπίστηκε μεταξύ των κλεμμένων- και πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του δεν αποτελούν προϊόν της παράνομης δραστηριότητάς του, κινητοποίησε την Εισαγγελία Πατρών. Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας τα κατασχεθέντα χρήματα κατατίθενται στο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέχρι την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων. Διαδικασία που ως φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε. Εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκε και εισαγγελική έρευνα, η οποία ετέθη στο αρχείο, ενώ ο αστυνομικός κλήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα.