Α. Λυκουρέντζος: Λιγότερη γραφειοκρατία για αποζημιώσεις χάρη στην κρατική αρωγή

Ως τον «ευφυέστερο θεσμό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση», ο οποίος «έχει τεράστια σημασία για τη χειμαζόμενη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αγροτική κοινωνία», χαρακτήρισε την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ), ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων

Ως τον «ευφυέστερο θεσμό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση», ο οποίος «έχει τεράστια σημασία για τη χειμαζόμενη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αγροτική κοινωνία», χαρακτήρισε την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ), ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Όπως είπε, πρόκειται για έναν θεσμό που – σε περίπτωση ζημιών εξαιτίας θεομηνιών – αποφασίζει με ταχύτητα, ενώ ό,τι αποφασίζει ισχύει και νομοθετείται. Παράλληλα, συντονίζει τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, εμπνέει την εμπιστοσύνη στους πολίτες και έχει τη δύναμη και να υπερβαίνει όλα τα γραφειοκρατικά συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι αποζημιώνονται πολύ γρηγορότερα, αντί να χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και χρόνια.

Κατά τον κ. Λυκουρέντζο, αν οι αποζημιώσεις για τις ζημίες από τις πυρκαγιές του 2017 εξοφλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021, χρόνια αργότερα, αυτό οφειλόταν στο ότι ήταν σε ισχύ το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.

Πλέον αυτό έχει αλλάξει άρδην και, μόνο το 2021, χάρη και στη συντονισμένη συνεργασία και τη συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων, δόθηκαν στους δικαιούχους αποζημιώσεις άνω των 451 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά, ήτοι από τους αγρότες, δεν ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, διότι στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της συνεργασίας και του συντονισμού, υλοποιήθηκε διάταξη νόμου που επί δέκα χρόνια δεν εφαρμοζόταν και έδωσε αναδρομικά, οφειλόμενα ποσά ύψους 300 εκατ..

      «Έσπασε ο φαύλος κύκλος του δουλοκρατικού κράτους»

Την εκτίμηση ότι με τη λειτουργία της Κρατικής Αρωγής «έσπασε ο φαύλος κύκλος του δουλοκρατικού κράτους, που άλλοτε επιτρέπει και άλλοτε απαγορεύει και άλλοτε λέει ‘πηγαίνετε γρήγορα’ και το ίδιο παρεμβάλλει εμπόδια» διατύπωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Όπως είπε, μετά την καταστροφική κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ, που χτύπησε με μεγάλη σφοδρότητα τη Θεσσαλία, δημιουργήθηκε μια μεγάλη, πρωτοποριακή για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ελλάδας, κρατική αρωγή, που έχει εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, γιατί το κράτος απέδειξε ότι βρίσκεται δίπλα τους όταν το χρειάζονται, με απλοποίηση διαδικασιών και απλοποίηση της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Αγοραστός είπε ακόμα, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κρατική αρωγή δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των ανθρώπων που έχουν υποστεί ζημίες, και αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο πόσο γρήγορα έγιναν αποκαταστάσεις και καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στους πληγέντες, πρόσθεσε ότι όλο αυτό δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

 Η κρατική μέριμνα δεν εξαφανίζεται όταν φεύγουν οι κάμερες

Επικαιροποιείται, εμπλουτίζεται και αλλάζει συνεχώς, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κρατική αρωγή, που έχει στον πυρήνα του την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, επισήμανε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο γεφυρώνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. «Το μεγαλύτερο άγχος των πολιτών μετά από μια καταστροφή, είναι ότι μόλις φύγουν οι κάμερες, φεύγει και η μέριμνα του κράτους. Αυτό ήρθαμε να το διαψεύσουμε ευχάριστα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι στην επιτροπή, που έχει συντονιστικό ρόλο, μετέχουν οι γενικοί γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.ά.. Αντικείμενό της είναι οι εισηγήσεις των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν κάθε φορά, ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και η παρακολούθηση της υλοποίησής τους.

    Η Βόρεια Εύβοια «πιλότος»

«Οι αποζημιώσεις είναι μόνο το πρώτο στάδιο της θεραπείας μετά από μια καταστροφή. Το επόμενο στάδιο είναι η ολιστική και ανθρωποκεντρική ανασυγκρότηση» επισήμανε η Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής ερευνών του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού διαΝΕΟσις, ο οποίος ανέλαβε – στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας – την εκπόνηση δύο μελετών: μίας για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Εύβοιας, και μίας για τα δίκτυα πρόνοιας και υγείας της Βόρειας Εύβοιας (σ.σ. Οι μελέτες θα εκπονηθούν αφιλοκερδώς και θα μεταβιβαστούν ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο).

«Η Βόρεια Εύβοια μπορεί να γίνει ο ‘πιλότος’ για το πού πάμε μετά. Είναι η περιοχή που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, αφού έχουν καεί 520.000 στρέμματα δάσους» είπε η κα Μακαντάση, υπενθυμίζοντας ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η παράδοση συνολικά 13 μελετών στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες συνοδεύονται από κατάλογο έργων και δράσεων και τεχνικά δελτία, και από τις οποίες οι διαΝΕΟσις ανέλαβε τις δύο προαναφερθείσες.

Αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις για την περιοχή, όπως οι «αποκαρδιωτικοί δείκτες γήρανσης» και το πολύ χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, με το 52% των ατόμων να έχει τελειώσει μόνο το δημοτικό, ή κάποιες τάξεις αυτού, και μόνο το 9% κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, αναφέρθηκε στις προτεινόμενες παρεμβάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν έργα άμεσης ωρίμανσης (μέχρι το τέλος του 2022), αυτά που θα ακολουθήσουν στην πρώτη φάση, μέσα στο 2023, και κάποια πιο απαιτητικά και περίπλοκα (β’ φάση), που αναμένεται να «τρέξουν» το 2025.

      Ρητινοσυλλέκτες, ψηφιακοί νομάδες και τουρισμός παραχείμασης 

Η κα Μακαντάση αναφέρθηκε στις προτεινόμενες δράσεις και μεταρρυθμίσεις, πχ, στα ΚΕΠ της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και στα προγράμματα «Υγεία στο σπίτι» (με γιατρούς και προσωπικό υγείας που θα πηγαίνουν μέχρι και στο τελευταίο σπίτι της Βόρειας Εύβοιας, όπου υπάρχει ανάγκη), «Φροντίδα» (πρόγραμμα το οποίο θα αφορά ειδικά τους «ρετσινάδες», τους ρητινοσυλλέκτες που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες βλάβες και συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά, γιατί έχουν χάσει τη δουλειά τους για τουλάχιστον 30 χρόνια) και «Νέα Ζωή» (αναζωογόνηση ορεινών και ημιορεινών οικισμών που κατοικούνται, με προσέλκυση ψηφιακών νομάδων και τουρισμού παραχείμασης, ήτοι ανθρώπων από κρύες χώρες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που αναζητούν ηπιότερα κλίματα).