Από τη Δικαιοσύνη θα γίνει η αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού από τις 27 Απριλίου ανοίγουν Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία.
Αυτό επιβεβαίωσε χθες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όσο και ο υπ. Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας.
Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας το άνοιγμα σε Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία θα γίνει «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα επεσήμανε ότι για την αποφυγή συνωστισμού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τα υποθηκοφυλακεία έχει προβλεφθεί να είναι σε λειτουργία από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι (ωράριο λειτουργίας πριν την πανδημία), ενώ έξω από αυτά θα υπάρχουν άνδρες ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας προκειμένου να επιβλέπουν εάν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως οι αποστάσεις μεταξύ των πολιτών, ενώ θα κατευθύνουν και τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στο κτίριο.
Σημειώνεται πάντως ότι η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, σχετίζεται κυρίως με οικονομικά ζητήματα και με διατραπεζικές πράξεις (δάνεια κλπ), καθώς και με την προστασία των πολιτών.
Την ίδια ώρα, μετά το πρώτο συμβολικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, στη Δικαιοσύνη στο άμεσο μέλλον αναμένεται να γίνει σταδιακά η ολική επαναφορά της λειτουργίας των δικαστηρίων που διέκοψαν την λειτουργία τους λόγω του ιού.
Συγκεκριμένα το αμέσως επόμενο βήμα επαναλειτουργίας προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση των δικαστικών διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, πλην εκείνων που σχετίζονται με: αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων (ξεκινούν από 27 Απριλίου).
Ακολούθως σχεδιάζεται και η εκ νέου λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς και η επαναλειτουργία Διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων. Μετέπειτα τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν ακόμη:
– Τις διαδικασίες ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Εφετείων, όπου οι δίκες θα πραγματοποιούνται δίχως τη φυσική παρουσία δικηγόρων
– Την επανέναρξη της λειτουργίας της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών και Πολυμελών Ποινικών και Αστικών δικαστηρίων
– Την εκ νέου λειτουργία των Ποινικών δικαστηρίων της χώρας
– Τέλος, εάν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις από την πανδημία το τρέχον δικαστικό έτος αναμένεται να παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου (υπό κανονικές συνθήκες θα έληγε στις 30 Ιουνίου), ενώ το νέο δικαστικό έτος αντί για 16 θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020.