Κοινή συμφωνία για την αύξηση της παροχής φυσικού αερίουπρος την Ευρώπη υπέγραψαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και η Αίγυπτος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κάιρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τι ορίζει η συμφωνία
Η συμφωνία ουσιαστικά ορίζει το Ισραήλ ως εγγυητή και πάροχο αυξημένης ποσότητας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, η οποία διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την επεξεργασία και μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατή η μεταφορά του καυσίμου με δεξαμενόπλοια μέσω θαλάσσης, καθώς δεν υπάρχει υποθαλάσσιος αγωγός που να συνδέει ενεργειακά της δύο ηπείρους.
«Χαιρετίζω θερμά την υπογραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούσρουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη με τους υπουργούς Ενέργειας της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει την ενεργειακή συνεργασία της με τις δύο αυτές χώρες της ανατολικής Μεσογείου ώστε «να τερματιστεί η εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα» εξήγησε.
I had my first meeting with Minister Shaker to discuss our cooperation on #renewableenergy & #hydrogen. We are currently working on an EU🇪🇺-Egypt🇪🇬 Hydrogen Partnership that we hope to conclude still this year. pic.twitter.com/QWGTaC0D7B
— Kadri Simson (@KadriSimson) June 15, 2022
Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρελ Ελ Μόλα και η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχάραρ «υπέγραψαν το πρωτόκολλο τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ» για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανέφεραν οι Βρυξέλλες και το Κάιρο στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Το Ισραήλ ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θάλασσα. Καθώς δεν υπάρχει αγωγός που να συνδέει αυτά τα κοιτάσματα με την Ευρώπη, το Ισραήλ στέλνει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, μεταξύ των δύο χωρών το 2020.