Μάχη με το χρόνο δίνουν χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι σχηματίζουν τεράστιες ουρές έξω από τα πρατήρια καυσίμων για να προλάβουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους πριν τα μεσάνυχτα…
Μέσα σε μια ημέρα η βενζίνη και το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 10%, μια ανάσα από τις 10 λίρες το λίτρο. Τον Αύγουστο ήταν κάτω από 8 λίρες και οι Τούρκοι ξαναζούν μέρες 2015, όταν η τιμή των καυσίμων ήταν διψήφια.
Στα καταστήματα, τα ταμπελάκια με τις τιμές των προϊόντων αλλάζουν σε καθημερινή βάση.
«Με τη μεταβλητότητα του νομίσματος είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να βάλουν τιμές στα προϊόντα τους», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κωνσταντινούπολης, Τσαν Σελτσούκι.
Τιμές στα ύψη , μισθοί στα τάρταρα συνθέτουν ένα κοκτέιλ θανάτου για το εμπόριο.
«Έχει φτάσει μεσημέρι και πούλησα μόλις 5 αξεσουάρ. Κι όλο να ήταν κέρδος πάλι δεν είναι αρκετό .Το κινητό που έχω στο χέρι μου ήταν στις 13.000 λίρες σε λίγες ημέρες αυξήθηκε στις 17.000. Πως είναι δυνατόν να πουλήσεις ένα κινητό 26.000 λιρών στον δάσκαλο που του δίνεις μισθό 5000 λίρες», αναφέρει Τούρκος έμπορος.
Άλλος αναφέρει ότι οι άνθρωποι παλιά αγόραζαν 3 τυρόπιτες, τώρα αγοράζουν 2 ή και 1. «Όλα αυξήθηκαν. Το αλεύρι το αγοράζουμε για 420 λίρες», επισημαίνει.
Όσο πιο πολύ υποχωρεί η λίρα τόσο πιο τοξική γίνεται, και οι αναλυτές βλέπουν δολαριοποιίηση.
«Μα το εμπόριο γίνεται με το δολάριο. Κανένας δεν πουλάει εμπόρευμα σε τούρκικες λίρες. Και στις αγορές με πίστωση ισχύει το ίδιο. Γράφει ο άλλος 40 ημέρες πίστωση 1150 δολάρια», σημειώνει Τούρκος έμπορος.
Η κυβέρνηση επιμένει στη συνταγή των χαμηλών επιτοκίων και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών βλέπει παντού κερδοσκόπους.
«Οι επιθέσεις χειραγώγησης που εξαπολύονται στην τουρκική λίρα για την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα βλάψουν σοβαρά την οικονομία μας», τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπατι.
Οι αγορές μάλιστα βλέπουν την καρέκλα του Ερντογάν να τρίζει
«Δεν βλέπω αυτό να συμβαίνει πριν τις εκλογές σε μερικά χρόνια , θα είναι διαδικασία αναμονής και η οικονομία υποφέρει», σημειώνει ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Ντμιάν Σασουερ.
Από την αρχή της εβδομάδας η ισοτιμία της λίρας έχει χάσει 10,1% έναντι του δολαρίου.