Quantcast

Βρετανία: Προετοιμάζεται για την παραμονή του υψηλού κόστους δανεισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε επώδυνο έδαφος μέχρι το τρέχον έτος ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν η οικονομία πέφτει σε ύφεση, σύμφωνα με το Bloomberg

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε επώδυνο έδαφος μέχρι το τρέχον έτος ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν η οικονομία πέφτει σε ύφεση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός τρέχει πέντε φορές πάνω από τον στόχο της BOE και ο διοικητής ‘Aντριου Μπέιλι ανησυχεί ότι οι ελλείψεις εργαζομένων τροφοδοτούν τις μισθολογικές πιέσεις. Η αγορά ποντάρει σε άλλη μία αύξηση του επιτοκίου αναφοράς δανεισμού κατά 1 μονάδα φέτος και έχει αποσύρει τα στοιχήματα για μείωση στη συνέχεια.

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί στις πρώτες μειώσεις του κόστους δανεισμού από την έναρξη της πανδημίας ήδη από τον Νοέμβριο.

“Η BOE θα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει τον πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “ξεχωρίζει” ως χώρα με τα χειρότερα προβλήματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και η ισχυρή αύξηση των μισθών σημαίνουν ότι “αυτός ο πληθωρισμός θα διαρκέσει”.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι μισθολογικές πιέσεις βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, με εξαίρεση την περίοδο αμέσως μετά την πανδημία. Ο πληθωρισμός υποχώρησε για δεύτερο μήνα στο 10,5%. Ο Μπέιλι δήλωσε ότι ελπίζει ότι έχει γυρίσει η γωνία στον πληθωρισμό, αλλά σημείωσε επίσης ότι η έλλειψη εργαζομένων οδηγεί σε αυξήσεις μισθών που μπορεί να τροφοδοτήσουν υψηλότερες τιμές.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο ταχύτερος κύκλος νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων τριών δεκαετιών έχει ακόμη περισσότερο χρόνο να διαρκέσει. Οι αγορές έχουν σχεδόν πλήρως τιμολογήσει μια αύξηση κατά μισή μονάδα από την BOE τον Φεβρουάριο στο 4%, την υψηλότερη από το 2008, και στη συνέχεια άλλη μισή μονάδα μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές βλέπουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αντιστρέψει ορισμένες από τις αυξήσεις της το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για τα βρετανικά νοικοκυριά, αυτό σημαίνει περισσότερο πόνο. Οι οικογένειες αγωνίζονται ήδη με την πιο σφιχτή συμπίεση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά και τους μισθούς να υπολείπονται του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι 4 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πρέπει να ξαναβάλουν υποθήκη φέτος με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια – προσθέτοντας εκατοντάδες λίρες στις μηνιαίες αποπληρωμές.

Αυτοί οι παράγοντες παγιώνουν τις προβλέψεις ότι η οικονομία θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί πριν από το 2024. Ενώ τα υπόλοιπα κράτη της Ομάδας των Επτά έχουν ανακτήσει τα προ της πανδημίας επίπεδα παραγωγής και σχεδιάζουν την ανάπτυξη, αν και κατά καιρούς πνέει τα λοίσθια, το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς μια μακρά αλλά ρηχή ύφεση. Αυτό αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάπτυξης.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι διαιρέσεις στην εννεαμελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα μπορούσαν ακόμη και να αναγκάσουν την BOE να επιστρέψει με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά από μια παύση στον κύκλο σύσφιξης που αναμένεται αργότερα φέτος.

Η πλειοψηφία της MPC υποστήριξε μια αύξηση κατά μισή μονάδα τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η Σιλβάνα Τενρέιρο και Σουάτι Ντίνγκρα πιέζουν για καμία αλλαγή, ενώ η Κάθριν Μαν ήθελε μεγαλύτερες αυξήσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Χιου Πιλ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα χειρότερα χαρακτηριστικά των οικονομιών τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – υψηλό επίπεδο εγκατάλειψης του εργατικού δυναμικού και κρίση ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο Σάντζεϋ Ράτζα, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank AG στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε “μοναδική κατάσταση” λόγω των “επίμονα ανθεκτικών” υποκείμενων πιέσεων στις τιμές και του πληθωρισμού των υπηρεσιών που δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

Το ποσοστό πληθωρισμού της Βρετανίας είναι επίσης πολύ πάνω από το επίπεδο του 6,5% στις ΗΠΑ, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες σχετικά με το πού κατευθύνονται οι τιμές έχουν χαλαρώσει από την άγκυρα του 2%. Ο πυρήνας του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν περιλαμβάνει το ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας παρέμεινε επίμονα σταθερός στο 6,3%, ενώ η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στις υπηρεσίες.

“Δεν αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων φέτος, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα σε δυσάρεστα επίπεδα πάνω από την εντολή της Τράπεζας για 2%”, δήλωσε ο Ράτζα. “Η BOE θα πρέπει να διατηρήσει την πίεση στον πληθωρισμό αφήνοντας τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικό έδαφος για λίγο ακόμη”.

Η πρώτη μείωση του βασικού επιτοκίου της BOE δεν έχει τιμολογηθεί πλήρως από τους επενδυτές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει τότε γύρω στο 4% τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με τα στοιχήματα των αγορών χρήματος.

“Στην επόμενη συνεδρίαση νομίζω ότι θα πάνε για 50 (μονάδες βάσης) και στη συνέχεια το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια”, δήλωσε ο Γκουιλέρμο Φελίσες, παγκόσμιος στρατηγικός επενδυτής της PGIM Fixed Income. Μια μείωση των αυξήσεων από τη Fed θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε άλλους να μειώσουν τη σύσφιξη.

Ο Άαρον Ροκ, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn Plc, αναμένει ότι η BOE θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων όταν φτάσει στο 4,25%, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χρειαστεί η MPC να επανεκκινήσει τον κύκλο σύσφιξης.

“Δεν θα απέκλεια απολύτως ούτε τον πιο κολλώδη πληθωρισμό και μια πιο σφιχτή από το αναμενόμενο αγορά εργασίας που θα ανάγκαζαν το MPC να επιστρέψει με μια ή δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης”, δήλωσε ο Rock. Είπε ότι οι επενδυτές “δεν θα πρέπει να τιμολογούν βαθιές και γρήγορες μειώσεις επιτοκίων με την πρώτη ματιά σε μια συγκράτηση του γενικού πληθωρισμού”.