Quantcast

Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας αγοράζει όσο-όσο κρατικό χρέος για να «σώσει» την αγορά ομολόγων

Με προσωρινές αγορές ομολόγων επιδιώκει να αποκαταστήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την «καταιγίδα» που έχει ξεσπάσει στη βρετανική αγορά ομολόγων, ανακοινώνοντας ότι θα αγοράσει όσο κρατικό χρέος χρειάζεται για να αποκαταστήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το χάος που προκάλεσε η νέα δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αφού απέτυχε να συγκρατήσει το ξεπούλημα με παρεμβάσεις σε επίπεδο ανακοινώσεων κατά τις δύο τελευταίες ημέρες, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα προσωρινό πρόγραμμα αγοράς μακροπρόθεσμων ομόλογων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά και θα αναβάλει την προγραμματισμένη έναρξη του προγράμματος πώλησης ομολόγων.

«Η Τράπεζα θα διενεργήσει προσωρινές αγορές βρετανικών κρατικών μακροπρόθεσμων ομολόγων από τις 28 Σεπτεμβρίου. Ο στόχος αυτών των αγορών θα είναι να αποκατασταθούν οι ομαλές συνθήκες στην αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί τον στόχο της για μείωση των ομολόγων ύψους 838 δισεκ. λιρών που διακρατά κατά 80 δισεκ. λίρες την επόμενη χρονιά, αλλά θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων –που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα– λόγω των συνθηκών στην αγορά.

Καθώς οι αγορές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν τη σημασία της ανακοίνωσης αυτής για τη λίρα, το νόμισμα κατέγραφε διακυμάνσεις, σημειώνοντας άνοδο έως το 1,084 δολάριο και στη συνέχεια πτώση, ενώ πριν από λίγο κατέγραψε απώλειες 1,5% στο 1,0583 δολάριο.

Νωρίτερα σήμερα, οι αποδόσεις των 30ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 5% για πρώτη φορά από το 2002. Μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, οι αποδόσεις των 30ετών τίτλων σημείωσαν πτώση άνω των 50 μονάδων βάσης.

Οι βρετανικές μετοχές περιόρισαν κάπως τις απώλειες τους μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης των blue chips σημείωσε πτώση 0,3%, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στη συνεδρίαση έως και 2,1%.

Νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ενίσχυσαν τις πιέσεις προς τη Βρετανία για να αντιστρέψει τη νέα της στρατηγική, που παρουσιάστηκε από τον νέο υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ την Παρασκευή, σε μία κίνηση που σύμφωνα με τον ίδιο θα έδινε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η σπάνια παρέμβαση για μία οικονομία της Ομάδας των 7 (G7) από το ΔΝΤ, τον παγκόσμιο δανειστή έσχατης ανάγκης, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Βρετανία, με την αξία της λίρας και τα βρετανικά ομόλογα να βρίσκονται σε πορεία κατάρρευσης από την Παρασκευή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ