Βρετανία: Ανάπτυξη 0,2% και όχι συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, την στιγμή που η αγορά ανέμενε μικρή συρρίκνωση κατά 0,1%

Οριακή ανάπτυξη σημείωσε η βρετανική οικονομία στο β’ τρίμηνο του 2022, ωστόσο οι προβλέψεις των αναλυτών παραμένουν δυσοίωνες για τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η εκτόξευση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων φέρνουν πρόσθετα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, την στιγμή που η αγορά ανέμενε μικρή συρρίκνωση κατά 0,1%.

Υπενθυμίζεται πως στο α’ τρίμηνο του έτους, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7%.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν πως η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στα επόμενα τρίμηνα, καθώς η ώθηση από τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης και οι φοροαπαλλαγές αντισταθμίζονται από την ταχεία αύξηση του κόστους δανεισμού.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ONS, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 11% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ αναπτύχθηκε κατά 7,5% το 2021.