Τζεφ Μπέζος: Γιατί έχασε 13 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες

Ο ιντερνετικός κολοσσός ανακοίνωσε ζημιές για πρώτη φορά από το 2015, αλλά και τη βραδύτερη ανάπτυξη πωλήσεων από το 2001

«Αέρας» έγιναν περισσότερα από 13 δισ. δολάρια από την προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος μέσα σε λίγες μόνο ώρες, καθώς η μετοχή της Amazon έφτασε να υποχωρεί ακόμη και κατά 12% στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

 

Στην περίπτωση που η μετοχή συνεχίσει να κατρακυλά, η προσωπική περιουσία του Μπέζος θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 155 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, έναντι 210 δισ. δολαρίων που ήταν πέρυσι όταν η μετοχή της Amazon βρισκόταν στο απόγειό της.

Ο ιντερνετικός κολοσσός ανακοίνωσε ζημιές για πρώτη φορά από το 2015, αλλά και τη βραδύτερη ανάπτυξη πωλήσεων από το 2001. Ειδικότερα, το α΄ τρίμηνο του 2022, οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. δολάρια – ή στα 7,56 δολάρια ανά μετοχή – έναντι κερδών 15,79 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, τα έσοδά της ανήλθαν σε 116,44 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 7,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.

Πρόβλημα εμφανίστηκε και σε επίπεδο ηλεκτρονικών πωλήσεων, οι οποίες υποχώρησαν κατά 3% την υπό εξέταση περίοδο, δεδομένου ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία επανέφερε τους καταναλωτές στο «παραδοσιακό» τρόπο αγορών σε μεγάλο βαθμό. Η Amazon αναμένει αύξηση της τάξεως του 3% τους επόμενους μήνες, η οποία ωστόσο απέχει μακράν από τα διψήφια ποσοστά προηγούμενων ετών. Κύριοι λόγοι εμφανίζονται ο υψηλός πληθωρισμός, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικά όσον αφορά στον Μπέζος, παρά τις μεγάλες απώλειες, παραμένει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Έλον Μασκ. Την ίδια στιγμή όμως είναι και ένας από τους μεγάλους χαμένους της φετινής χρονιάς, καθώς μέχρι στιγμής η περιουσία του έχει συρρικνωθεί κατά 23 δισ. δολάρια το 2022.