Τσεσμέ: Ανάμεσα σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο

Αχρείαστες κινήσεις λέει η Αθήνα

Πελώνη: Αναμένουμε απάντηση για τις διερευνητικές επαφές

 

Συγκεκριμένα το τουρκικό ωκεανογραφικό βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Navtex και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο, και παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

 

Σημειώνεται ότι την Κυριακή η Τουρκία επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, κατηγόρησαν την Αθήνα αναφορικά με τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο, ενώ επανέφεραν τις κατηγορίες για στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας σε περιοχές που, σύμφωνα με την Αγκυρα, πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένες.

 

Στην Αθήνα, πάντως, εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται στο πλαίσιο της δυσφορίας του Ερντογάν για την εξέλιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως αυτή αποτυπώθηκε και από τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φιλίας.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διευκρίνισε σήμερα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η Ελλάδα θεωρεί τις κινήσεις με το Τσεσμέ «αχρείαστες» και αναμένει την απάντηση της Τουρκίας στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών.