Τουρκία: Η αντιπολίτευση δεσμεύεται να καταστήσει ανεξάρτητη την κεντρική τράπεζα

Είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση περιγράφει λεπτομερώς πώς θα αντιστρέψει τις οικονομικές πολιτικές αν καταφέρει να νικήσει το κόμμα του Ερντογάν και τους συμμάχους του

Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα εξασφαλίσουν την “ανεξαρτησία” της κεντρικής τράπεζας με εστίαση στην καταπολέμηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, εάν νικήσουν το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου.

Μοναδική ευθύνη της νομισματικής αρχής πρέπει να παραμείνει η σταθερότητα των τιμών και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ο πρόεδρος δεν θα μπορεί πλέον να απολύει τους διοικητές κατά βούληση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται σχετικό σχέδιο που παρουσίασε το εξακομματικό μπλοκ της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα.

Είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση περιγράφει λεπτομερώς πώς θα αντιστρέψει τις οικονομικές πολιτικές αν καταφέρει να νικήσει το κόμμα του Ερντογάν και τους συμμάχους του.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πέρυσι, καθώς η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων. Ο Ερντογάν, ένας αυτοαποκαλούμενος “εχθρός των επιτοκίων” εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει υποψήφιο για να κατέβει εναντίον του Ερντογάν, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 13 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.